Krogen Mat & Destillat på Kyrkogatan i Lund har blivit något av en institution sedan starten 2011. Krögarna Markus Nyberg och Fredrik Lundegård är stolta över vad de lyckats bygga upp i lokalen och senaste året har krogen varit fullsatt i princip varje kväll. Trots det har de inte lyckats göra någon större vinst – krogen har gått runt, varken mer eller mindre.
– Tidigare har vi alltid tänkt att hyran inte är så avgörande för resultatet utan att det var viktigare att fokusera på att ha bra snurr på krogen. Ett par tusenlappar hit och dit skulle inte spela så stor roll, berättar Fredrik Lundegård.
Inte skälig hyreshöjning
Men när de då fick besked om att hyran skulle chockhöjas med hela 29 000 kronor i månaden var måttet rågat. En medarbetare på Mat & Destillat visste att Visita erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning för medlemmarna i just sådana här frågor så de hörde av sig till juristerna och beskrev ärendet.
– Vi fick kontakt med Camilla Sjöberg, beskrev ärendet och hon var direkt på vår linje: hyreshöjningen var inte skälig. Jag skickade över allt relevant pappersarbete, och hon började att kolla bredare än bara hyresnivån, som det här med underhåll till exempel.
Fredrik Lundegård berättar att de tidigare inte haft så bra koll på vad som var deras och hyresvärdens ansvar. De hade precis börjat prata om att renovera köket för egna medel, men med juristhjälp insåg de att sådant faller på hyresvärden, inte på hyresgästen. Krögarna hade inlett en egen förhandling med fastighetsägaren men den körde fast. Visitas jurist Camilla Sjöberg hjälpte till; först som bollplank och sedan som ombud i förhandlingarna.
”Vi hade inte klarat det själva”
Många upplever juridik som något av en djungel, och utan att gå alltför detaljerat in på alla turer kan vi säga att det som till sist löste upp knuten i det här fallet var att Visitas jurist krävde ett yttrande om marknadshyra. Fastighetsägaren motsade sig detta men Hyresnämnden gick på Visitas linje. Det ledde så småningom till att Mat & Destillat fick ner hyran med tiotusentals kronor per månad. Camilla Sjöberg berättar att de för statistik över hur mycket juristerna på Visita hjälper medlemsföretag att spara. Under 2023 var det över 40 miljoner kronor. Hon lyfter gärna fram den tidsbesparing som det också innebär för medlemmen att få hjälp:
– Krögare är ofta stressade med fullt fokus på den egna verksamheten. Lokalhyresjuridiken kräver erfarenhet och är svår, så låt oss hjälpa till när du som medlem har problem kopplat till lokalen och hyresavtalet. Vi är gärna ”bad cop” så slipper ni, säger hon.
Fredrik Lundegård delar den bilden:
– Vi hade inte klarat det själva, ingen chans. Man kan inte plöja fyra års juridikstudier på en månad, så jag rekommenderar alla som funderar på sådant här att ta kontakt med Visitas jurister. Om inte annat får man veta att allt är i sin ordning och då kan man jobba på.