Annons

Med blicken mot Europa

zoom Sofia Råsmar, näringspolitisk expert på Visita.  Foto: Tora Sirén
Sofia Råsmar, näringspolitisk expert på Visita. Foto: Tora Sirén
NYHETER. Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Sofia Råsmar, näringspolitisk expert med EU-inriktning på Visita, guidar oss genom de politiska besluten och samarbeten över landsgränserna.
Annons

Var femte år får vi EU-bor möjligheten att rösta fram de ledamöter vi vill ska representera oss i Europaparlamentet. Det brukar dessvärre inte innebära någon större rusning till valurnorna. Även om valdeltagandet 2019 var det högsta vi haft i Sverige, med 55-procentigt deltagande, innebär det fortfarande att väldigt många röstberättigade svenskar väljer att avstå. Sofia Råsmar önskar att fler kunde se värdet av att göra sin röst hörd.

– Mer än hälften av alla lagar som styr vårt samhälle påverkas av EU-regler och då gäller det att parlamentet speglar vad Europa tycker. Så det är superviktigt. Valet förtjänar ett betydligt större deltagande än det brukar ha, oavsett vad du väljer att rösta på. Man ska se till att man får vettiga representanter, säger hon.

Ofta väldigt långa processer

Utan tvekan har EU stor påverkan även på svensk besöksnäring när det gäller allt från arbetsmarknad och kompetensförsörjning till livsmedel och hållbarhetsfrågor. Ett aktuellt exempel är EU förordningen Digital Markets Act som ska förhindra stora techjättar från att hämma konkurrensen på de digitala marknaderna – en fråga som Visita drivit tidigare och som nu förhoppningsvis innebär att hotellen återfår kontrollen över sin egen prissättning efter att tidigare varit förbjudna att erbjuda ett lägre pris på sin egen sajt än på booking.com.

Ett annat exempel är engångsplastdirektivet som infördes 1 januari i år och som innebär att restauranger och kaféer som serverar mer än 150 takeaway portioner om dagen nu måste erbjuda flergångsalternativ.

– Den frågan kommer från ett direktiv från 2019 och det är först nu man ser effekten. Vi på Visita tycker att det är viktigt att öka användningen av flergångsalternativ, det är en del av lösningen för att klara klimatutmaningen. Men ibland, likt exemplet med engångsplastdirektivet, är de förslag som EU-kommissionen presenterar inte alltid de mest hållbara. En annan aspekt är att det är en regelbörda utan dess like. Det är svårt för våra medlemsföretag att hinna hantera allting eftersom det kommer så många nya regler på miljöområdet, säger hon.

Som exemplen visar handlar det inte sällan om väldigt långa processer. Sofia Råsmar, som varit på Visita sedan januari 2022, konstaterar att det gäller att vara uthållig. Men det får henne aldrig att tveka inför sitt uppdrag.

– Jag har jobbat med EU-frågor i hela mitt yrkesliv. Det är häftigt att vara en liten del i det här komplexa systemet och även om vi är väldigt olika på många sätt fungerar det ändå och man får till beslut. Politiken och juridiken i samspel är någonting väldigt spännande.

Hur ser arbetet ut från Visitas håll när det gäller EU-frågor?

– Som EU-samordnare ska jag ha koll på alla frågor som är viktiga för oss. Varje år kommer till exempel EU-kommissionen med ett arbetsprogram för kommande året. Då tittar vi på det och ser vad som är aktuellt för oss att arbeta med. Vi försöker hela tiden bli bättre och det bästa är när vi har åsikter redan innan programmet presenteras. När en ny EUkommission tillträder sätts en politisk agenda och redan då kan man se vad de lovat att leverera. När ett förslag väl kommer analyserar vi det tillsammans med den på Visita som kan ämnet bäst. Sedan tar vi, med hjälp av inspel från medlemsföretagen, fram vår position på förslaget som fastställs internt hos oss. Positionen ligger sedan till grund för vårt fortsatta påverkansarbete.

Ni har också syskonorganisationer i Europa. Hur mycket kontakt har ni med varandra?

– Vi har mycket kontakt, särskilt genom Hotrec som gör ett jättejobb. Vi har en svensk styrelseledamot i Hotrec, Elisabeth Haglund. Vi har också FoodServiceEurope, en mindre organisation som vi också jobbar med och där Stefan Lundin från Visita sitter i styrelsen. Det är väldigt värdefullt att vi har dem där. Ensam är inte stark på EU-nivå.

Är ni oftast överens inom en sammanslutning som Hotrec, eller kan det bli livliga diskussioner?

– Ofta är vi överens, men visst ser man ibland klassiska skiljelinjer mellan norra och södra Europa. Man har lite olika ingångar. Det kan också handla om hur långt man kommit inom olika områden som till exempel hållbarhet. Men det är sällan vi inte kan komma överens, säger Sofia Råsmar.

Du kan läsa mer om EU-valet i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!