Annons

”Det är viktigt på riktigt”

zoom Jessie Sommarström är ny gastronomisk chef på Sodexo. Foto: Emil Fagander
Jessie Sommarström är ny gastronomisk chef på Sodexo. Foto: Emil Fagander
KARRIÄR. Sodexo har fångat stjärnkocken Jessie Sommarström som nu ska ta maten inom skola, sjukvård och äldrevård till en ny gastronomisk och mer hållbar nivå.
Annons

Grattis till nya uppdraget som gastronomisk chef på Sodexo! Hur känns det?

– Tack! Det ska bli jättespännande, men det är också lite skrämmande och utmanande. Offentlig måltid har blivit allt viktigare för mig de senaste åren. Jag pratar mycket om det, men det räcker inte. Man kan inte skapa förändring om man inte är aktiv i driften och faktiskt jobbar för och i det.

Vad innebär din nya roll och vad blir den största utmaningen för dig tror du?

– Jag började första april, så jag håller precis på att komma in i arbetet. Sodexo jobbar med skolor, sjukhus, äldrevården och den privata sektorn och serverar 14,4 miljoner måltider per år – där tror jag verkligen att jag kan skapa en förändring. Det är viktigt på riktigt!, säger hon och fortsätter:

– Och jag har som ambition att bidra med kreativitet men också kunskap om klimat och näring till måltidsteamet som jag nu ingår i. Utmaningen blir nog att skapa recept som passar till så många. Där har jag mycket att lära och jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget.

Du lämnade din kreativa roll på restaurang Urban Deli för några månader sedan. Blir det mindre kök och mer kontor för dig nu framöver?

– Ja, vi får väl se. Hoppas inte! Jag älskar verkligen restaurangbranschen, att stå i köket och jobba med service. Men ibland hittar man saker som är ännu viktigare.

Sodexos vision är att positionera sig som världsledande inom hållbar mat. Hur ska du hjälpa dem att ta sig dit?

– Ja, de driver en stor transformation där jag ska bidra med min gastronomiska spets. Det spelar ingen roll hur hållbar och näringsrik maten är om den inte också är god! Med all den kunskap vi har tillsammans är jag helt övertygad att vi kommer att nå målen. Men, man ska inte prata för mycket om vad man ska göra utan hellre prata om bra saker man gjort.

Apropå just det. För ganska precis ett år sedan lanserade du Årets rätt, som var 50/50- köttbullar. Hur tänker du kring all respons och de ringar på vattnet som det skapat?

– Ja, det är så fint. Men det är verkligen inte bara jag. Det är så många som har valt att lyfta det här, som produktutvecklat och bidragit på olika sätt. Vi har alla hjälpts åt att pusha människor i rätt riktning.

Du har verkligen haft ett år fyllt av utmärkelser. Vad har det betytt för dig och din karriär tror du?

– Ja, vilket år! Jag har fått ett nätverk som är obetalbart. Det har absolut gett mig mer mod, som att våga ta ett jobb på Sodexo till exempel. Jag har lidit av ångest och allt möjligt. Gör jag rätt? Så, jag har nog fått lite mer tyngd i mina beslut, står lite mera grundad. Det är ok att misslyckas ibland också så länge man delar med sig även av de erfarenheterna, så slipper någon annan göra om dem.

En sista – och mycket viktig – fråga. Pausar du tävlandet nu? 

– Njaaa, det skulle jag nog inte säga. Tävlingsådran är något som behöver matas och jag kommer att underhålla den genom att vara ett stöd för andra som tävlar, men jag ska nog klämma in någon tävling för mig också!

Du kan läsa reportaget med Jessie Sommarström i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Även avlopp behöver renoveras och för ett hotell kan det vara en förödande procedur. Att välja metoden relining har visat sig vara mycket fördelaktigt. ”Det ger mycket mindre störningar i verksamheten”, säger Ulrika Vest...