Annons

Elever glänste i proffskök

zoom Kockstudenter tog över Brasserie NÒR för en kväll.
Kockstudenter tog över Brasserie NÒR för en kväll.
NYHETER. Det bjöds på härliga smaker och innovativa rätter när blivande kockstjärnor tillfälligt tog över driften på Clarion Umeås restaurang, Brasserie NÒR.
Annons

För andra året i rad bjöd Clarion Umeå in elever från Dragonskolans Visita-certifierade lärlingsprogram för restaurang och livsmedel till en take-over på Brasserie NÒR. Den här gången var det tredjeårselever på kockutbildningen som fick chansen att visa vad de kan.

När gästerna satte sig till bords den 8 maj väntade en fyrarättersmeny på temat. Fyra årstider, baserad på lokala råvaror kryddade med internationella smaker.

– Det blev väldigt lyckat. Eleverna gjorde ett strålande jobb och gästerna var mycket nöjda, säger Nils Albertsson, Food and Beverage Manager på Clarion Umeå och ansvarig för skolsamarbetet.

Ansvar från start till mål

Kockeleverna fick ta ansvar för hela processen, från att komponera meny och skriva recept till att laga rätterna och sedan presentera dem för gästerna. För att förutsättningarna skulle vara så realistiska som möjligt fick de även göra en kalkyl över kostnaderna så att menyn höll rätt prisnivå.

– Det är viktigt att unga i början av sin karriär kan få möjlighet att testa sina kunskaper i verkligheten. För oss är det också ett bra sätt att hitta framtida stjärnkockar till våra restauranger, fortsätter Nils Albertsson, som under flera år samarbetat med Dragonskolans branschutbildning och suttit i styrgruppen som möjliggjort Visitas branschcertifiering.

På jakt efter unga talanger

För att täcka behovet av medarbetare nu och på sikt tar Clarion Umeå vid sidan av samarbetet med skolan också emot praktikanter och erbjuder sommarjobb som i sin tur kan leda till fast anställning och större ansvar.

– Det finns flera hos oss som börjat i till exempel frukostmatsalen och nu har chefsjobb.

För Clarion Umeås del ser rekryteringsläget av vikarier för sommaren riktigt bra ut jämfört med förra året.

– Men för branschen som helhet är det fortfarande tufft. Det som märks av mest är bristen på bartenders och serveringspersonal, säger Nils Albertsson.

LÄS ÄVEN om förra årets lyckade student-takeover.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!