I måndags delade Guide Michelin ut årets nordiska stjärnor på Savoyteatern i Helsingfors. Fyra svenska restauranger belönades då med nya stjärnor. Stockholmsrestaurangerna Celste, Dashi och Seafood Gastro fick alla varsin, medan skånska Vyn fick två stjärnor.
Seafood Gastro är Mathias Dahlgrens senaste satsning, som öppnade på Grand Hôtel i Stockholm i augusti 2023. Menyn består av råvaror som lever i, vid eller på vatten.
Provlagade rätter i ett halvår
Kökschefen Jonas Hedenqvist var den som tog emot priset i Helsingfors. Han menar att det betyder oerhört mycket för teamet bakom restaurangen, som även består av Executive chef Staffan Naess.
– Det ger ett erkännande att vi har gjort någonting bra och rätt. Vi har jobbat hårt och målmedvetet mot just detta så det känns fantastiskt att vi har fått den här uppskattningen. Men vi är inte nöjda här, nu ska vi fortsätta att utvecklas och driva på framåt för att bli ännu bättre, säger han.
Innan Seafood Gastro öppnade jobbade teamet i ett halvår med att provlaga och jaga de bästa råvarorna, vilket Jonas Hedenqvist tror är en av anledningarna till att de lyckats få en stjärna så snabbt.
– Vi är också ett litet team som har jobbat tillsammans i flera år och som känner varandra väldigt bra. Det har gjort det lättare att få en kort startsträcka, säger han.
Vad skulle du säga är unikt med Seafood Gastro?
– Råvarorna! Vi jobbar väldigt nära alla våra leverantörer för att få tag på det absolut bästa som finns i och runt våra skandinaviska vatten. Det kompromissar vi aldrig med. Sedan skulle jag även vilja framhäva att vi gör vår egen grej och har skapat ett eget dna.
Två stjärnor efter bara sju månader
Den tidigare stjärnbelönade Daniel Berlin öppnade också sin nya restaurang, Vyn i Simrishamn, i höstas. Han lyckades direkt få två stjärnor från Michelinjuryn.
– Vi är verkligen glada och ödmjuka inför att få två Michelinstjärnor efter att bara haft öppet i sju månader. Detta hade inte varit möjligt utan en stor insats av hela mitt engagerade, passionerade och talangfulla team. Nu kommer vi fortsätta fokusera på att varje dag göra våra gäster och vår personal nöjda, säger Daniel Berlin.
LÄS ÄVEN vår intervju med Daniel Berlin då han nyligen utsågs till Kockarnas kock i Svenska Gastronomipriset