Annons

Jönköping laddar för världens största digitala fest

zoom Caroline Törnblad på Destination Jönköping menar att DreamHack har stor betydelse för staden.
Caroline Törnblad på Destination Jönköping menar att DreamHack har stor betydelse för staden.
NYHETER. Den 14-16 juni återvänder DreamHack Summer till Jönköping och klassiska mötesplatsen Elmia. Evenemanget som firar 30 år har laddat till max och staden står redo att ta emot gamingfantaster från hela världen.
Annons

Det som en gång startade som en enkel LAN-träff har vuxit till världens största festival för digital kultur som lockar besökare från hela världen. Beräkningarna pekar på att antalet besökare till mötesplatsen Elmia i Jönköping kommer att landa på cirka 30 000 personer. Så vad betyder detta för Jönköping som destination?

– Vi är mycket glada över DreamHack och evenemangets betydelse för Jönköping, säger Caroline Törnblad, chef för möten och evenemang på Destination Jönköping.

– Under festivalhelgen är beläggningen på alla våra hotell hög vilket ger en betydande ekonomisk effekt för besöksnäringen. DreamHack har även bidragit till att positionera Jönköping som en evenemangs- och besöksstad. Mätning kommer göras under årets event för att se hur effekten är, både ekonomiskt och upplevelsemässigt.

Blivit en digital destination

DreamHack arrangeras två gånger per år, en upplaga på vintern och en på sommaren. Men att Jönköping är hemstad för världens största gamingfestival märks i staden under hela året. Festivalen har inspirerat ett lokalt engagemang och nya initiativ inom e-sport och gaming.

– Festivalen har lett till många etableringar av e-sportföreningar och andra gamingrelaterade verksamheter. Vi ligger långt framme inom e-sport och gaming som destination tack vare festivalens närvaro, säger Caroline Törnblad.

Årets DreamHack Summer lovar en fullspäckad upplevelse för alla besökare. Utöver den traditionella LAN-delen kommer festivalen att bjuda på internationella e-sporttävlingar som ESL Challenge, där några av världens bästa lag i Counter-Strike tävlar. Det blir också kval till Esports World Cup där deltagare tävlar i ikoniska fighting-titlar.

Musik och nostalgi lockar

Musik är en annan viktig del av årets festival med artister som Fröken Snusk, Little Sis Nora och Filip Dikmen som uppträder på Main Stage. För de som är intresserade av retrospel finns en särskild avdelning där besökare kan återuppleva många gamla klassiker.

– Festivalen attraherar en varierad målgrupp. Besökarna har växt upp med eventet och nu ser vi familjer där både föräldrar och barn deltar, säger Caroline Törnblad och fortsätter:

– Det är en häftig upplevelse med stora scener, tävlingar, kommentatorer och en utställning som erbjuder något för alla. Vi hoppas att många kommer till oss i Jönköping!