Annons

EU-valet 2024: Gör din röst hörd

zoom
"EU har stor betydelse för besöksnäringen", förklarar Sofia Råsmar på Visita. Foto: Tora Sirén
NYHETER. Besöksliv bad Sofia Råsmar, näringspolitisk expert med EU-inriktning på Visita, att förklara varför det är viktigt att gå till valurnorna.
Annons

Varför ska jag rösta? 

– Ju fler som röstar – desto bättre speglar all lagstiftning som faktiskt kommer från EU vad vi EU-medborgare tycker.

Har EU:s beslut verkligen betydelse för svensk besöksnäring?

– Mer än hälften av alla lagar som styr vårt samhälle påverkas av EU-regler och samma gäller för besöksnäringen. EU påverkar allt från vår arbetsmarknad, kompetensförsörjning till livsmedels- och hållbarhetsfrågor. Så ja – EU har stor betydelse för besöksnäringen.

I senaste valet var det 55% som röstade, hur tror du att det kommer se ut den här gången? Finns det ett större intresse för EU-valet 2024?

– Svårt att säga. Mitt lilla orosmoment är att det är en långhelg och att folk kan missa att rösta. Men man får för all del inte glömma att det är enkelt att förtidsrösta, säger hon och fortsätter:

– Stödet för EU är trots allt starkt i Sverige och jag tror fler och fler insett vikten av EU-samarbetet i och med allt som hänt de senaste åren med krig i vårt närområde och pandemin. Min förhoppning är att det även tar sig uttryck i ett ökat valdeltagande.

Har du själv redan röstat, eller är det valdagen som gäller?

– Vanligtvis brukar jag jobba som röstmottagare eller rösträknare på själva valdagen. I år gör jag inte det, så jag kommer passa på att rösta på valdagen för det är trots allt lite högtidligt, säger Sofia Råsmar.

LÄS ÄVEN en längre intervju med Sofia Råsmar om EU-valet
och vår enkät om vilka frågor som engagerar Europas besöksnäring. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!