Under tisdagen och onsdagen, 11-12 juni, tĂ€vlade 18 kockar om att bli en av de sex finalisterna som ska göra upp om titeln Ă rets kock. Efter rafflande tĂ€vlingsdagar pĂ„ Stockholms hotell- och restaurangskola stod det under onsdagskvĂ€llen klart vilka som gĂ„tt vidare till den stora finalen pĂ„ Annexet i Stockholm den 17 oktober. De lyckligt lottade presenterades under en ceremoni pĂ„ Nationalmuseum och den som fick allra högst poĂ€ng av juryn var Michael Andersson, kock pĂ„ Celeste, Stockholmsrestaurangen som nyligen tilldelades en stjĂ€rna i Michelinguiden.Â
â Jag har nog inte landat i det Ă€nnu men det kĂ€nns helt otroligt, sĂ€ger han nĂ€r Besöksliv nĂ„r honom under torsdagen.
Hur var tÀvlingsdagarna?
â De vara ganska lugna och kontrollerade Ă€ndĂ„, alla var fokuserade pĂ„ sin sak och det var en god stĂ€mning. Vi Ă€r alla kollegor i grunden och har stött pĂ„ varandra genom Ă„ren.
Vilka var de största utmaningarna och vad var roligast?
â Jag tror det Ă€r vĂ€ldigt individuellt vilka utmaningar man brottas med, men generellt tror jag de flesta komplicerar det för mycket istĂ€llet för att gĂ„ pĂ„ den första magkĂ€nslan. Roligast för mig personligen var att komma vidare och fĂ„ göra den hĂ€r resan. Men förutom det Ă€r det att kĂ€nna att man kunnat leverera nĂ„got bra och kan vara nöjd.Â
Blir det mycket förberedelser inför höstens final?
â Ja, det kommer det att bli. Det kan handla om allt frĂ„n utrustning till att öva rĂ„varukorgar och planera smakbilder. Men egentligen handlar det bara om att jobba pĂ„, sĂ€ger han.
Under kvalfinalen bestod juryn av nÄgra av branschens mest etablerade kockar, under ledning av Jonas Dahlbom. Efter de tvÄ tÀvlingsdagarna var alla överens om att nivÄn i Är varit hög.
â De sex finalisterna hĂ„ller absolut toppklass och det ska bli intressant att se vad de hittar pĂ„ i finalen. Att idag fĂ„ bevittna hur de behandlar rĂ„varorna och fĂ„r fram olika unika smaker i sina rĂ€tter Ă€r vĂ€ldigt imponerande. Det mĂ€rks att de lagt ner sin sjĂ€l i matlagningen, sĂ€ger juryordförande Jonas Dahlbom.