Annons

Takbaren – en helt egen värld

zoom Scandic Oceanhamnen Gert Wingårdh FOTO: Petter Berg
Scandic Oceanhamnen Gert Wingårdh FOTO: Petter Berg
NYHETER. Takbaren är tilllbaka, konstaterar arkitekten Gert Wingårdh. Ett exempel är Scandic Oceanhamnen i Helsingborg där gästerna sitter på första parkett med utsikt över Öresund.
Annons

Sommartid är högtid för takbarerna i landet och gästerna flockas för att kunna sitta ute – en typisk svensk önskan – men också för att kunna sitta högt uppe och titta ut. Hälsoexperter kallar det för ”horizon gazing”, alltså att låta blicken vila på horisonten och samtidigt känna hur lugnet intar kroppen. Takbaren blir som ett retreat, och på samma gång ett äventyr, eftersom den ger gästerna nya vyer att njuta av. Lite som att vara utomlands eller på semester.

– Det är kul att komma upp högt i byggnader och kunna titta ut. Jag som ofta är i Milano vet hur himla härligt det är att sitta på alla takterrasser där. Eller på Gondolen i Stockholm, som jag ofta var på när vi hade kontor i närheten, säger arkitekten Gert Wingårdh vars arkitektbyrå ligger bakom takbarer som Tak, Freyja och Blique i Stockholm.

Taktrenden är tillbaka

Han menar att takterrassen blir en plats där man kan distansera sig från vardagen och det stressiga gatulivet; de ger en exklusiv och internationell känsla. När Gert Wingårdh ser tillbaka var det vanligt att bygga takbarer på 60- och 70-talen, och sen föll takbarerna i glömska. Nu är taktrenden tillbaka.

– Ja, det hänger ihop med att vi bygger högre byggnader idag, så nu är det mycket mer standard att man bygger takbarer. Man vill också ha den där lite mer avskilda utemiljön som en takbar ger. Det är lite som att vara uppe i en helt egen värld, säger Gert Wingårdh.

I takt med att städerna fortsätter att växa utgör takbaren numera en del i den urbana miljön. Den erbjuder invånare och gäster en möjlighet att få uppleva staden på ett helt nytt sätt. Och trots att vädret inte alltid är på topp i Sverige vill vi ändå kunna njuta på takterrasser högt upp i skyn. Hotell- och restauranggäster letar alltid efter nya upplevelser och en takbar är ett sätt att möta den efterfrågan. Vi har nyligen bland annat skrivit om takbaren på PM & Vänner Hotel i Växjö och på Clarion Hotel Sundsvall.

Solnedgång över havet

På takbaren på Scandic Oceanhamnen i Helsingborg sitter man på första parkett med utsikt över Öresund. Hotellet ligger i den nya stadsdelen Oceanhamnen precis vid vattnet och öppnade för tre år sen.

– När hotellet byggdes var det ganska självklart att det skulle finnas en takbar. Det är bland de första frågorna vi får från våra gäster, om takbaren är öppen. Det är inte så konstigt, det gör jag också när jag bor på hotell, konstaterar Colin Barry, receptionschef på hotellet.

Takbaren, Roof Top Bar, ligger på våning 13 och har 360 graders utsikt; här ser man ända till Danmark men har också utsikt över Helsingborg. Den 1 juni öppnade takbaren för säsongen och det är vädret som får bestämma hur länge den är öppen i höst.

– Förra året hade vi jättebra väder ända in i september, men det brukar ju lugna ner sig efter semestern. Vi låter vädret avgöra hur vi håller öppet, säger han.

Ny signaturdrink varje sommar

Hotellgäster, helsingborgare och sommarturister kommer gärna upp och tar en drink och tittar ut över havet. Takbaren har en utomhusbar och loungemöbler – och det räcker gott.

– Vi har inga särskilda aktiviteter, takbaren säljer sig själv. Det är svårslaget att sitta här och titta ut när havet ligger blankt och man ser båtarna som åker förbi, säger Colin Barry.

På taket finns även en lokal som ibland öppnas upp för att låta gäster slippa undan regn. Lokalen används också för konferenser, fester och andra events och kan bokas hela året.

Vilka drinkar brukar gå bra på takbaren?

– Aperol spritz, gin & tonic, öl och vin är det som är mest populärt här uppe. Vi brukar också skapa en signaturdrink för hotellet varje sommar som vi serverar i takbaren.

Upplever ni att takbaren har betalat sig?

– Absolut. Jag har jobbat här sedan starten och vet hur mycket kunderna älskar den. Många vill gärna komma hit och titta på solnedgången, det är en unik upplevelse som ger dig en känsla av att vara utomlands. Det är galet fint här uppe!

Du kan läsa mer om några av landets takbarer i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!