Annons

Med en vision om en bättre kaffevärld

zoom Joel Wredlert, utbildare Catrine Gyllensten, marknadschef
Joel Wredlert, utbildare Catrine Gyllensten, marknadschef
NYHETER. Johan & Nyströms mål var att förändra landets kaffekultur i grunden. Nu, 20 år efter starten, kan de konstatera att mycket har hänt, men också att en del arbete återstår. 
Annons

Johan & Nyström grundades 2004 och utbildaren Joel Wredlert berättar att Sveriges kaffekultur genomgick ett tydligt skifte vid den tiden.

– Johan & Nyström ville förändra kulturen och var först i Sverige med de här tankarna, att prata om hela upplevelsen av kaffet. Att det inte bara är en stapelvara bland andra. Det var en verklig kafferevolution, säger han.

Vad var det som gjorde svenskarna mottagliga?

– Mycket handlade om ett generationsskifte. Saker gick snabbare med internet och innebar att kunskapen fanns, och finns, på ett annat sätt. I och med att vi gick in i en modern tid började vi också ställa högre krav. Att Sverige var så snabba att följa med handlar också om att vi har en så stark fikakultur, säger han.
– Om man ska fika ofta, varför inte dricka gott och få en härlig upplevelse, inflikar Catrine Gyllensten, marknadschef.

Kaffe till speciella tillfällen

Vilka är då utmaningarna? Det ena handlar om tillgängligheten, att förmå handeln att ge utrymme även åt mindre lokala rosterier. Det andra är att få fler än bara kaffenördar att upptäcka den uppsjö av kaffesorters som faktiskt finns där ute. Att även få den ”vanliga” kaffedrickaren att bli mer nyfiken och göra medvetna val.

Vad gäller kaffetrender tror båda två att hemmabryggning kommer bli än mer vanligt.

– Ju mer intresserad du blir desto roligare blir det också att experimentera. Det blir en hobby och en ritual. Idag har du kanske en fin champagne där hemma som du sparar till ett speciellt tillfälle medan du andra gånger väljer någonting mer vardagligt. Så tror jag att det kommer bli med kaffet också och att det finns en plats för Johan & Nyström att stå för helgkaffet, när man vill ha någonting extra, förklarar hon.

Firar med Birthday Roast Espresso

Lagom till födelsedagsfirandet har Johan & Nyström tagit fram ett nytt kaffe som fått namnet Birthday Roast Espresso. Det exklusiva kaffet är en hyllning till långvariga samarbeten med fem av världens mest passionerade kaffeproducenter.

– Att skapa en produkt med bönor från fem olika producenter är egentligen lite overkill, men det gör det också charmigt, att alla ska vara med. Rent smakmässigt finns en fräschör, en sötma. Det är en kul produkt från ett riktigt all star-team, säger Joel Wredlert.

Birthday Roast Espresso serveras på Johan & Nyströms kaffebar på Swedenborgsgatan i Stockholm och finns att beställa på deras hemsida liksom hos återförsäljare.

Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Relining i stället för stambyte sparar tid och pengar

Även avlopp behöver renoveras och för ett hotell kan det vara en förödande procedur. Att välja metoden relining har visat sig vara mycket fördelaktigt. ”Det ger mycket mindre störningar i verksamheten”, säger Ulrika Vest...