Robin Delselius öppnade sitt första bageri för åtta år sedan och startade flera kvartersbagerier i snabb takt. Han har bagerier i Nacka, Enskede, på Kvarnholmen och på Södermalm i Stockholm. Och så tog han över Systrarna Delselius på Värmdö för två år sedan, bageriet som drevs av hans mamma och moster och där Robin tidigt började sin bageribana med att hjälpa till som tolvåring. När bagerierna på Kvarnholmen och Grisslinge på Värmdö fick ekonomiska bekymmer och hotades av konkurs kavlade Robin upp ärmarna och utformade en plan för att behålla dem.
Hur har det gått?
– Jag har sex bolag och två av dem hamnade i rekonstruktion. Det handlar inte bara om att rädda bolagen utan också om att skapa en mer hållbar och effektiv struktur för framtiden. De insatser vi gjort var strategiska val för långsiktig framgång snarare än att bara en akut respons på ekonomiska bekymmer. För att vända ekonomin så gjorde jag en rad åtgärder som i efterhand har visat sig vara det bästa jag gjort.
Du har tagit på dig fler arbetsuppgifter och minskat personalstyrkan, berätta om det.
– Ja, vi kapade ledningsgruppen om fyra personer och gick därutöver från att vara elva chefer till sex, vilket har resulterat i att alla kollegor inom företaget har växt som sjutton. De har tagit större ansvar och är mer måna än någonsin om företaget. Det har varit väldigt viktigt att ha rätt person på rätt plats, vilket har varit avgörande för den positiva utvecklingen. Jag är med på plats flera dagar på bagerierna och jobbar sida vid sida med de anställda och hela organisationen fungerar mycket bättre nu. Det är enklare att kommunicera när man kapat flera led. Nu satsar vi på kärnverksamheten i första hand, jag kommer ju från en bagarsläkt och det är det jag kan bäst, säger han.
En boost att se kollegor utvecklas
Robin Delselius bageri på Södermalm i Stockholm tilldelades Dagens Nyheters pris för bästa kafé 2020 och två år senare utsågs han till årets företagare i bageribranschen. Hans morfar öppnade det första Delseliusbageriet i Gustavsberg i mitten av 1980-talet och hela släkten på hans mammas sida driver eget och jobbar inom bageri.
– Det är så kul att skapa något, man flänger runt och det är alltid mycket att göra, men det är så roligt att förena tradition med nytänkande. På senare tid har jag verkligen fått energi av att se mina kollegor utvecklas och lyftas, det har varit en boost, säger Robin Delselius som faktiskt kunnat dra ner lite på tempot sedan han gjorde förändringarna inom företaget.
– Jag har aldrig jobbat så lite som nu och har väl gått från 80 timmars veckor till kanske 50 timmar. Tiden jag spenderar på jobbet är mer fokuserad och strategiskt lagt. Vi har jobbat hårt med vår företagskultur och alla är delaktiga i besluten. Vi har granskat våra avtal och kapat råvarukostnaderna med ungefär 25 procent. Detta genom att göra mer smarta inköp, förbättra avtal som fortfarande stöder företagets höga standard samt varannan vecka göra prisjämförelser mellan våra leverantörer.
Har du tips till aktörer inom besöksnäringen som av olika anledningar också befinner sig i en svår ekonomisk situation?
– Att fokusera på det som gör just din verksamhet unik och att inte lägga kraft på fel saker. Inte bry sig om småsaker utan ägna mest tid till det som kan ge mest effekt. Företagets VD hjälper mig med annat så jag kan vara ute och jobba ihop med mina kollegor. Det är väldigt viktigt att rekrytera rätt personer, som vill växa och utvecklas ihop med en själv.
Och till de som drömmer om att starta eget?
– Det här är det bästa som finns men det är också det värsta som finns. Man kommer att få kriga, men se till att njuta på vägen. Jag stannade aldrig upp under de första fem åren, men man får glädje och mer ork av att göra det. Nu ser jag fram emot hösten som är vår högsäsong.