Annons

”Jag vill inspirera till att våga tänka större”

zoom Jenny Dingertz, ny vd på Sunlight Hotel.
Jenny Dingertz, ny vd på Sunlight Hotel.
KARRIÄR. Med driv och trygghet som främsta styrkor tar Jenny Dingertz över vd-rollen på Sunlight Hotel i Nyköping. Det blir (förmodligen) hennes sista vd-uppdrag efter en lång karriär som spänner från jordbrukare till erfaren affärsutvecklare.
Annons

Mycket kvar att ge innan arbetslivet avslutas i kombination med ett “jätteroligt uppdrag”. Det fick Jenny Dingertz att styra kosan mot Nyköping och vd-jobbet på Sunlight Hotel. 

– Det är ett i grunden välskött och bra positionerat hotell med både konferens- och privatgäster. Nu ska vi säkerställa att vi är konkurrenskraftiga framåt – och där är människorna vår viktigaste resurs, säger Jenny Dingertz.

Vikten av flexibilitet och en tydlig vision

Hon påpekar att det är viktigt att arbetsgivare följer med i tiden – och hittar former som passar yngre medarbetare.

– Jag tycker att det kan bli för mycket skällande på Gen Z och Millennials. De har helt enkelt en annan syn på arbete, livet går före. Och trots att jag själv tillhör en generation som har hög arbetsmoral och är väldigt lojal, kan jag tycka att den inställningen är ganska härlig, säger hon och lägger till:

– I stället för att klaga är det viktigt att vi hittar bra förutsättningar för att arbetslivet ska fungera för dem. Vi kanske måste skola in dem mer och vara mer pedagogiska än vad vi varit tidigare.

Vem är du som ledare? 

– Jag är en positiv och jordnära ledare som värderar och ser varje individ. Jag är samtidigt krävande men rättvis, och strävar efter att inspirera mina medarbetare att vara stolta och tro på det de gör. Att våga tänka större och investera i utveckling är centrala delar i mitt ledarskap.

”Nyttigt att testa sig fram”

Jennys cv är gediget och som för de allra flesta har den långa karriären även bjudit på sina prövningar:

– Min största utmaning var en position där jag inte fick gehör för mina åsikter om arbetsbelastningen, vilket ledde till att jag till slut lämnade jobbet. I efterhand hörde arbetsgivaren av sig och beklagade att de inte hade lyssnat och att jag hade haft rätt. Det betydde mycket för mig och erfarenheten har lärt mig vikten av att lyssna till medarbetarna och att vara närvarande som ledare.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill följa en liknande karriärbana? 

– Skaffa en solid grund inom ekonomi och förstå vad som är affärsmässigt. Ett stort intresse för människor och service är också viktigt, då det handlar mycket om att förstå och möta människors behov. Jag har jobbat i den här branschen nästan hela livet och jag tycker att den är fantastisk, men det kan också vara nyttigt att testa sig fram. Jag har tidigare jobbat med jordbruk, varit bonde och fött upp lamm. Jag har också arbetat med fastighetsförvaltning och det var inte helt olikt besöksnäringen. 

Full fart framåt

Och framåt då? Jenny har en tydlig vision för hur Nyköpings största hotell ska möta framtidens utmaningar.

– De största utmaningarna är de ökade kostnaderna som gör det svårt att justera priserna i takt med dessa. Det gäller att öka effektiviteten för att behålla lönsamheten. Konferensmarknaden är också stagnerad, efter pandemin vill folk inte stanna kvar och övernatta. Det sågs tidigare som en bonus men nu vill de flesta hem till familjen.

– Vi är i början av en process där vi tillsammans med personalen formar framtiden. Jag vill att medarbetarna ska känna att deras idéer och tankar bidrar till helheten. Det blir roligare om man får vara med och påverka. När jag blir för hårt toppstyrd och inte kan påverka, då tycker jag det blir svårt att vara kreativ.