Annons

Utländska gäster lyfter Isabergs camping

zoom Louise Söderlund
Louise Söderlund
NYHETER. Turister från Danmark, Nederländerna och Belgien har bidragit till ett riktigt fint resultat för Isabergs Camping och Fritidsby i Småland sommaren 2024. Nu håller vd Louise Söderlund tummarna för en kall vinter.
Annons

En svag krona fortsätter att gynna den svenska besöksnäringen. På Isabergs Camping och Fritidsby någon mil norr om Gislaved i Småland är det tydligt att antalet utländska turister fortsätter att öka.

– Antalet danskar har ökat mycket, liksom nederländare och belgare. Det är positivt, eftersom våra utländska besökare är mindre priskänsliga än de svenska turisterna. De tycker det är billigt här och köper på sig väldigt mycket saker, säger Louise Söderlund, vd för Isabergs Camping och Fritidsby.

Vilka är anledningarna till att ni får allt fler utländska turister?

– Det finns tre stora skäl: Den svaga svenska kronan är ett av dem. En annan är att det är svalare här i Sverige, vilket många uppskattar. Slutligen lockar naturupplevelser och möjlighet till enskildhet – du kan bo i en stuga och inte se någon annan människa på en vecka om du vill.

Ser du någon trend kopplat till de utländska besöken?

– De kom tidigare i år. Oftast har våra utländska besökare börjat komma i mitten av juli och under augusti, men i år var det fler i juni och juli. Det tyder på att man även i Sydeuropa har börjat ändra sina semestervanor och att det inte längre är hugget i sten att semestra en viss månad.

Har ni gjort något för att anpassa verksamheten till utländska turister?

– Nej, egentligen inte. Vi har alltid haft utländska besökare och ger våra gäster möjligheten att få information, introduktioner och guidningar på engelska.

Hur har årets sommarsäsong varit?

– Juni var lite sämre än vanligt, till följd av dåligt väder, medan juli och augusti var riktigt bra månader. Juli var faktiskt 15 procent bättre än i fjol och jag kan redan se att september kommer att bli riktigt bra, med många besökare på helgerna. Utöver utländska turister har vi även haft många svenskar här, så vi har ökat totalt sett med fler utövare av aktiviteter och fler folk i omlopp i området.

Vilka aktiviteter lockar flest?

– Tidigare sålde vi aktiviteterna en och en, men i år lanserade vi vårt nya äventyrspass. Du köper passet för en eller två dagar och får göra allt så mycket du vill. Det är väldigt prisvärt och har fallit mycket väl ut – fram till och med augusti hade vi sålt cirka 6 500 äventyrspass.

– Vi har sett att intresset för rodel och liftburen cykling har ökat till följd av äventyrspasset, medan bland annat äventyrsgolf och discgolf är på ungefär samma nivå som vanligt. Vår höghöjdsbana är inte inkluderad i äventyrspasset, men är fortsatt populär.

Vad har du för förväntningar på hösten och vintersäsongen?

– Hösten ser väldigt fin ut hittills, även om vi stänger liften tidigare i år för en stor elrenovering. Oktober till december brukar vara lugna beroende på när vi kan öppna skidanläggningen. Vi är måna om att ha tillräckligt med snö i backarna innan vi öppnar för att inte behöva stänga igen förrän framåt mars–april.

Hur ser det ut med utländska besökare under vintern?

– På vintern är 65 procent av våra besökare från Danmark. Vår anläggning är väldigt viktig för den danska marknaden – det finns stor efterfrågan på möjligheten till skidåkning i södra Sverige. Men vi vet ju inte hur vintern blir – 2020 öppnade inte skidanläggningen alls, även om vi försökte producera snö i tre omgångar. Vi klarar oss utan skidanläggningen en vinter, men det är givetvis roligare om vi har en.