Dan Wennerholm är föreningsutvecklare för vandring på STF, Svenska Turistföreningen, som har arrangerat Vandringens dag sedan 2019. STF ordnar också bland annat vardagsvandringar ihop med lokala STF-avdelningar, nybörjarturer för de som vill lära sig mer om allemansrätten och samtidigt hitta vandringskompisar liksom flera aktiviteter för barn. I samband med Vandringens dag, som alltid infaller andra lördagen i september, anordnas mer än 200 aktiviteter i hela landet och i år anslöt fler vandrare än någonsin.
Intresset för att ta sig ut i naturen ökade under pandemin och det verkar som om svenskarnas intresse för vandring har hållit i sig.
– Ja, vi har under flera år märkt av den ökande vandringstrenden. Redan för 6-7 år sedan var vandring en av de starkaste reseanledningarna för svenskar som semestrade i Sverige. Självklart är det en trend som har blivit ännu starkare under pandemin, då vi alla ”hemestrade” och sökte oss ut i naturen, säger Dan Wennerholm och tillägger:
– Vandringens Dag finns just för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att öppna dörren och ge sig ut. I år arrangerades över 200 aktiviteter runtom i landet med tusentals deltagare. Det blev den största Vandringens dag någonsin.
Svenskarna är duktiga på att ta sig ut i skog och mark, men finns det något annat land som STF inspireras av?
– Allemansrätten gör ju Sveriges natur världsunikt tillgänglig. Det är väldigt få länder i världen som har liknande förutsättningar för vandring och friluftsliv som vi har. Vi inspireras såklart av många olika länder, organisationer och aktörer. Ett exempel är norska Den Norske Turistforening (DNT). Det finns många likheter mellan STF och DNT. De vill också att fler människor ska uppleva och lära mer av naturen. Framför allt är vi imponerade av hur de engagerar så många ideella krafter. DNT är helt klart en källa till inspiration i vårt eget arbete med att engagera våra medlemmar.
Det har diskuterats mycket kring nedskärningar för landets parker och leder, hur kan ett event som Vandringens Dag bidra till att uppmärksamma frågan?
– Att Vandringens dag engagera så många individer och organisationer är ett kvitto på att många både vill och behöver uppleva mer av våra natur- och kulturmiljöer. Friluftsliv är viktigt för folkhälsan och det måste bli lättare för fler att, på ett hållbart sätt, uppleva vandring och friluftsliv i nära anslutning till där man bor. Därför behövs mer pengar till bland annat vandringsleder, vindskydd, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat över hela landet.