Annons

Ellen utsedd till Sveriges bästa kvinnliga sommelier

zoom Ellen Lindegren, vinnare av tävlingen Lily Bollinger Award 2024.
Ellen Lindegren, vinnare av tävlingen Lily Bollinger Award 2024.
NYHETER. En riktigt bra sommelier kan tolka vad folk vill ha och ge dem exakt vad de föreställt sig. Det säger Ellen Lindegren, till vardags sommelier på Gondolen i Stockholm, men numera även vinnare av tävlingen Lily Bollinger Award 2024.
Annons

Tävlingen Lily Bollinger Award avgjordes i Stockholm 22–23 september och i finalen tävlade tre finalister i åtta olika teoretiska och praktiska moment. Bland annat ingick ett omfattade teoriprov, en skriftlig blindprovning av tre viner, en muntlig blindprovning av sprit samt ett servicemoment där de skulle rekommendera tyska viner till en meny. Besöksliv fick ett härligt samtal med vinnaren Ellen Lindegren.

Grattis till vinsten. Hur känns det att vara ”Årets Lily Bollinger”?

– Det känns helt fantastiskt. Jag hade en bra magkänsla innan finalen, var mig själv och gjorde det bästa jag kunde. Jag förlitade mig på de timmar jag lagt ner på förberedelser och det var kul att det lönade sig, säger hon och fortsätter:

– Vinsten är extra rolig just för att jag valde att vara mig själv och utföra proven på samma sätt som jag agerar på arbetet. Det blev ett kvitto på att den sommelier jag blivit är bra – till och med bäst.

Vad var svårast?

– Det är alltid svårt med nischade frågor, till exempel hur lång en flod är som rinner genom en vinregion eller hur många hektar en viss vingård har. Det är svårt att känna att man kan allt till 100 procent. Sedan gäller det också att kunna prestera i en pressad situation och under tid.

Hur förbereder man sig för en sommelier-tävling?

– Det är enklast att förbereda sig för de teoretiska delarna. Jag pluggade en timme per dag och fokuserade på bred kunskap samt på fakta om klassiska vinregioner som Italien och Frankrike.

Vad är din drivkraft till att tävla i sommelierie?

– Jag tycker det är roligt att nörda ner mig i kunskap och det är lättare att motivera sig till att plugga när det finns ett mål. Sedan gillar jag själva situationen, det ger en adrenalinkick att gå upp på scen och visa vad du kan.

Vinsten är bland annat en utbildningsresa till champagnehuset Bollinger. Vad har du för förväntningar på den?

– Jag har varit i Champagne några gånger tidigare, men det är alltid kul att besöka en ny producent. Man lär sig så otroligt mycket om hur de arbetar och om hantverket bakom. Bollinger är ett stort och publikt märke i Sverige, så jag ser fram emot att bli bättre på att förklara det för framtida kunder.

Vad utmärker en bra sommelier, enligt dig?

– Det svåraste en sommelier gör är att tolka vad folk vill ha och försöka tillfredsställa deras behov. Det är kanske inte helt olikt att vara frisör. Många vet exakt vad de vill ha, men så finns det de som har en tydlig inre bild, men inte kan förmedla den till frisören. Om man kan få ihop sin kunskap om vin med förståelse för vad en person vill ha utifrån några enstaka ord och lyckas ge dem exakt vad de är ute efter, då är man en bra sommelier.

Vad tycker du själv är roligast med att vara sommelier?

– Jag tycker restaurangmiljön är underbar och får adrenalin av all rörelse och av mat och dryck som gör folk glada. Men att vara sommelier handlar också om att ha läshuvud. Kombinationen av kunskap och service tilltalar mig.