Annons

MXCO vill ge en äkta smak av Mexiko

zoom José Manuel Cruz Martinez FOTO: Emil Lif
José Manuel Cruz Martinez FOTO: Emil Lif
NYHETER. Autenticitet är ledordet för Stockholms nyöppnade mexikanska taqueria MXCO. Här bakas tortillas från grunden, med äkta maizmjöl.
Annons

– Min filosofi var att bota min hemlängtan. Jag vill att våra gäster ska känna att de är på semester i Mexiko så fort de kommer in i restaurangen, säger MXCO:s ägare José Manuel Cruz Martinez.

Lokalen är inspirerad av en klassisk Mexico City-taqueria. Mer eller mindre varenda detalj är antingen specialdesignad för restaurangen eller importerad särskilt för restaurangen, ofta direkt från Mexico.

– Dörren till köket kommer stå öppen och man kommer att höra mycket kommunikation på spanska från kökspersonalen, som alla är mycket engagerade och stolta över allt vi åstadkommit. Vi vill föra vidare den positiva energin till gästerna.

Äktheten är avgörande

Allt började för drygt ett år sedan då José Manuel Cruz Martinez blev kontaktad av Tal Borenshtien, Executive chef för Stureplansgruppen Growth, som lade fram förslaget om att öppna en mexikansk restaurang i Stockholm.

– Först var jag inte intresserad, men när jag insåg att jag hade chansen att bygga allt från grunden ändrade jag mig. Viktigast var att jobba med autenticiteten, att skapa riktig mexikansk mat. Den absolut viktigaste ingrediensen är maiz. Jag kontaktade en vän i Valencia i Spanien som jag tidigare köpt tortillas av, som kunde hjälpa till med exporten av maiz från Mexiko.

Varför är maizen så viktig?

– Tortillan är det mest perfekta elementet i en riktig taco. Alla smaker balanseras utifrån den. Vi är den enda restaurangen i Skandinavien som bakar tortillas från grunden och vi använder samma teknik som använts i Mexiko i århundraden. Vi importerar maiz från bönder i Mexiko och gör vår egen nixtamal som sedan bakas till tortillas. Det går åt mycket maizmjöl. I första vändan har vi beställt ett ton maiz och vi räknar med att det bara under öppningskvällen behövs 2 500 tortillas.

Vad kommer MXCO att tillföra Stockholms restaurangscen?

– Det finns en del mexikanska restauranger i Stockholm som gör ett bra jobb, men vi fokuserar på detaljer. Vi använder autentiska ingredienser och importerar även chili direkt från Mexiko. Vi använder 7–8 olika chilifrukter som alla har olika smaker.  Vi hoppas svenskarna ska lära sig att all chili inte är stark. Morita, till exempel, har en söt smak.

Vilka är de största utmaningarna?

– Det tar tid att importera varor från Mexiko, så vi måste planera bra och se till att vi har alla råvaror. Om något tar slut kan det ta en månad innan vi får en ny leverans.

Vilken smakupplevelse kan man förvänta sig på MXCO?

– Autentiska mexikanska tacos smakar helt annorlunda än svenskarnas tex-mex. Enkelhet är en ledstjärna, det ska inte finnas mer än 3–4 element på en tallrik. En taco som jag tror kommer att gå hem är vår bläckfisk-taco med jalapeño majo. Den är fantastiskt god.