Påståendet att 70 är det nya 50 stämmer onekligen in på 69-åriga Anneli Lennartsson. När hon hörde att Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby var i behov av personal kände hon sig alltför nyfiken för att kunna avstå från att anmäla sitt intresse. Det är fyra år sedan och sedan dess återkommer hon varje år. Och hon har inga tankar på att sluta, tvärtom.
– Jag är en pigg och frisk person och så länge jag känner att jag orkar kommer jag att fortsätta. Jag tycker det är kul och jag jobbar inte heller hela somrarna, utan vi är ute och reser mycket, men däremellan jobbar jag. Det finns inte en dag då jag inte har roligt på jobbet, säger hon.
Uppgifterna varierar men mestadels arbetar hon i butiken, vilket hon gillar eftersom det innebär att hon kommer i kontakt med många människor. Hon lyfter även mötet mellan generationer som uppstår när äldre och yngre medarbetare delar arbetsplats.
– Det är fantastiskt att jag som är 65-plus kan jobba med någon som är 20 år, det blir ett intressant möte mellan oss och man får många yngre vänner. Jag blir rörd bara jag tänker på det.
Mer flexibelt med 60-plussare
För Astrid Lindgrens Värld var det initialt utmaningen att hitta personal som fick parken att söka sig till en ny målgrupp när det var dags att rekrytera inför sommarsäsongen. Sedan dess har det blivit allt fler äldre på lönelistan. I dag är 50 av 622 medarbetare seniorer, varav den äldsta är 75 år. Och fördelarna är många, konstaterar vd Joacim Johansson.
– Att få jobba med olika åldrar är berikande för alla. De äldre är yrkeserfarna, lite coolare och blir inte så stressade, samtidigt kan de också lära sig mycket av våra duktiga ungdomar. Som pensionär kan det ju också vara viktigt att få känna att man bidrar och är behövd, säger han och tillägger att det också skapat en annan flexibilitet.
– Tiden innan studenten är det oerhört svårt att få yngre medarbetare till veckodagarna och det är likadant efter skolstart. 60-plussarna blir helt avgörande för att vi ska kunna ha öppet under ganska lång tid under sommaren.
Vad innebär det för er, åldersmässigt, att vara senior?
– Vi säger 60-plus. Men egentligen handlar det om någon som bestämt sig för att sluta jobba heltid och börjat plocka ut en del av pensionen, säger Joacim Johansson.
”Glad pensionär leker pensionat”
En annan som insett fördelarna med att låta människor i olika ådrar arbeta tillsammans är Johanna Öhman, som 2021 tog över Helags pensionat i Ljungdalen i Härjedalen. Redan från dag ett var tanken att stärka pensionatets familjära känsla och formuleringen ”glad pensionär leker pensionat” hade etsat sig fast i huvudet.
– Dagens pensionärer är inte gamla på samma sätt som de var förr och jag tänkte att det skulle skapa en härlig atmosfär. Det kan vara skönt med någon som är äldre och har mer erfarenhet i en miljö där många är yngre, säger hon.
Förra sommaren klev den tidigare ekonomen (”hon har jobbat på hotell och fattar grejen”), 67-åriga Irja Kontio från Uppsala, in i pensionatet.
– Jag kände inte henne men hon hade hört talas om att jag sökte pensionärer, vi bestämde att hon skulle komma hit och det klickade så bra mellan oss direkt. Hon älskar fjällen och jag kände verkligen att det var helt rätt.
Irja är redan inbokad för sommaren 2025, vilket blir hennes tredje säsong på Helags pensionat.
– Hon är en riktig bullmamma som kommer ut på morgonen och möter gästerna med bullar. Det blir så mysigt. Hon pratar med alla och är verkligen jättepopulär. Hennes närvaro skapar ett sådant lugn här.
En plats där generationer möts
Ett annat exempel är Liseberg. Här har i snitt 30 personer över 67 år arbetat de senaste fem åren. Och även för Parks and Resorts, som driver Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland är pigga pensionärer numera ett självklart inslag – både bland besökare och personal. Att ha medarbetare som speglar besökarna är en viktig poäng för Parks and Resorts. Det säger Anja Ringdahl, tillförordnad HR-chef.
– Vi vill vara en park för alla, och mixen av åldrar skapar en känsla av inkludering, både för gäster och medarbetare. Vi ska vara en plats där generationer möts och där hela familjen kan skapa gemensamma minnen, förklarar hon.
Inför sommaren gick Parks and Resorts ut med en kampanj där budskapet var tydligt: ”Vi anställer både silverrävar och pantertanter.”
– Vi ska anställa 4000–5000 stjärnor varje år och ju fler människor som vill jobba hos oss desto bättre. På Gröna Lund var det redan omkring 2010 som vi aktivt började rikta in oss gentemot seniorer. Sedan har det vuxit vidare i alla våra parker. Är man en bra arbetsgivare kommer det att generera ringar på vattnet, att den som arbetat rekommenderar det för sina kompisar. Jag tjatar intensivt på mina föräldrar att de borde jobba här, skrattar hon.
Är det vanligt att samma seniorer återkommer år efter år?
– Ja, verkligen. Ungefär hälften av alla våra medarbetare kommer tillbaka. Vi har två kvinnor, båda 75-åringar, som jobbat minst tio säsonger. Man blir alltid lika glad när man möter dem i parken.
Du kan läsa ett större reportage om seniorer i besöksnäringen i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.