Annons

Årets Stellakonditor: ”Jag älskar det jag gör”

zoom Alicia Dahl, årets Stellakonditor 2024.
Alicia Dahl, årets Stellakonditor 2024.
NYHETER. Förra veckan blev hon årets Stellakonditor på Stellagalan. Vi ringde Alicia Dahl på K-Märkt för att prata utveckling och om att ge tillbaka till sin bransch.
Annons

I förra veckans hölls den årliga Stellagalan där kvinnor inom den gastronomiska branschen hyllas och tilldelas pris. I år hölls tillställningen på Sergel HUB i Stockholm där priser delades ut i nio kategorier: Stellabagare, Stellabartender, Stellakock, Stellakonditor, Stellamedia, Stellamentor, Stellaservis, Stellasommelier samt Stellahederspris.

Vi ringde upp Alicia Dahl, ansvarig för K-Märktkoncernens bageri och konditori som vann priset årets Stellakonditor 2024.

Stort grattis! Vad var din första känsla när du fick veta att du vunnit?

– Jag blev superglad. Jag hade ju två bra kollegor i branschen som också var nominerade. Men när jag hörde nomineringen läsas upp så förstod jag ganska snart att det var jag, men man vågar ju inte ropa ”Ja” innan man hör sitt namn.

Vilka egenskaper krävs för att vara en bra konditor?

– Man måste vara snabbfotad, kunna ha många bollar i luften, och vara stresstålig. Sen sitter yrket mycket i händerna. Det är ett hantverk.

Stellagalan är ett initiativ som lyfter och hyllar kvinnor inom svensk gastronomi. Varför är det viktigt tycker du?

– Jag tycker att det är superviktigt. Jag har jobbat i branschen sedan jag var 14 år och blev klar med min utbildning 2011. Då var det ganska tuffa år, det var väldigt mansdominerat, en hård attityd, det fanns inte kollektivavtal överallt och du förväntades jobba hårt och mycket utan varken lunchpaus och betalning endast för 8 timmar. Det har skett en stor förändring sedan dess och priser som Stella hjälper att uppmärksamma kvinnor i branschen som kanske inte alltid fått synas utan stått bakom någon eller några.

Du håller i kurser för Sveriges lärare i bageri och konditori är också delaktig i yrkesprovet för gymansie- och Komvux-elever – hur hinner du?

– Och har tre barn… jag är en ganska effektiv person, jag planerar mycket in i minsta detalj. Jag står i produktion i varje dag, men proven sker efter arbetstid, jag gör det oftast utanför jobbet.

– Jag tycker det är viktigt att vara med och påverka. Jag har själv haft bra erfarenheter av dem som har lärt mig och då vill jag kunna ge lite tillbaka till kommande generationer. Så är det också på K-märkt, de har alltid lyft hur viktigt det är att ta emot lärlingar och att utbilda. Nästintill alla anställda i patisseriet är tidigare lärlingar. Jag ser det som ett kvitto på att jag/vi har gjort något bra. I bageriet är det två medarbetare som jag funnit genom att jag dömt yrkesprov. Så JA, det är viktigt att engagera sig i utbildningen, nu och framåt.

– Det är även viktigt att hjälpa lärarna, som gör ett fantastiskt jobba. Att kunna finnas där för dem i deras stora jobb och stötta dem, dels glädjen att se en elev gå från klarhet till klarhet. Det är värt så mycket att se en annan människa lyckas och utvecklas.

Vad får du din inspiration och drivkraft ifrån?

– I från branschkollegor, sociala medier, naturen och råvaror. Drivkraften kommer ifrån att jag älskar det jag gör och brinner för det.

Vilka kvinnor ser du upp till i ditt liv och varför?

Jag har mycket inspiration från min mormor. Hon hade en bondgård och fyra barn och hon var alltid positiv och glad. Hon sov knappt och bara körde på, hon hade alltid en positiv inställning och att allt löser sig. Hon bakade och lagade mat och gjorde allt från grunden med råvaran i fokus och smaken var ju fantastisk. Min mamma är också en stor inspiration, hon är egenföretagare och väldigt lik min mormor i det positiva tankesättet att allt löser sig.

Vad händer för dig och K-märkt framåt?

– Vi har många spännande saker på gång 2025 som vi kommer att berätta mer om då…