Annons

Fabrique – Kunglig hovleverantör med ny pondus

zoom David och Charlotta Zetterström öppnade det första Fabrique 2008
David och Charlotta Zetterström öppnade det första Fabrique 2008
NYHETER. "Utnämningen känns jättekul för oss och ger en pondus och även en viss tyngd åt Fabrique utomlands." Det säger en av grundarna, Charlotta Zetterström, om att stenugnsbageriet nu utsetts till kunglig hovleverantör.
Annons

Charlotta och David Zetterström träffades då de jobbade deltid på bageri under studietiden och öppnade det första Fabrique på Kungsholmen i Stockholm 2008. Sedan dess har företaget växt organiskt till att bli en framgångsrik koncern med ett 20-tal bagerier i Stockholm, två i New York och snart sju i London.

Fabrique, som startades med ambitionen att erbjuda svenskt surdegsbröd av högsta kvalitet, fick beskedet att de numera kan kalla sig kunglig hovleverantör brevledes för några veckor sedan. Passande nog var det på Kanelbullens dag, ett bakverk som liksom det långsamjäsande brödet också förknippas med Fabrique, inte minst utomlands.

– Ja, det var bra tajming att få brevet om att vi utsetts till kunglig hovleverantör just den dagen, säger Charlotta Zetterström till Besöksliv.

– Utnämningen känns jättekul för oss och det ger en pondus och även en viss tyngd åt Fabrique utomlands. Det finns brittiska motsvarigheter så där vet man vad det innebär och i USA finns en fascination för de europeiska kungahusen. Utmärkelsen är en slags garant för ett reko varumärke.

Entreprenörer av naturen

Utmärkelsen innebär att man får använda emblemet med riksvapnet i sin verksamhet och sätta upp det i form av en emaljskylt eller liknande i bagerierna och butikerna. Fabrique har tidigare tilldelats Kungliga Patriotiska sällskapets näringslivsmedalj och David och Charlotta Zetterström har drivits av en entreprenörsanda redan från början,

– Vi öppnade under finanskrisen men hade märkt att det fanns en stor nyfikenhet inför rena råvaror och att baka långsamt. Det fanns få ställen som jobbade naturligt då så det var vår ambition. Vi visste redan från början att vi ville öppna fler ställen, vi är entreprenörer av naturen. Så här i backspegeln kan man kanske undra hur kunde vi ha sådant självförtroende redan från början, men vi hade kö till vårt första stenugnsbageri i princip från första dagen och kunde öppna ett till ställe inom några månader, säger Charlotta Zetterström.

Dröm i uppfyllelse på femte avenyn

Det första bageriet i London öppnade 2012 och blev snabbt  populärt hos europeiska kunder i England som saknat surdegsbröd och ett bredare bageriutbud. 12 år senare öppnar snart det sjunde Fabriquebageriet i London, den här gången vid Piccadilly Cirkus. Och i våras slog Fabrique även upp portarna på femte avenyn i New York. I både England och USA består personalen av en del svenskar och en del lokala anställda. I Storbritannien har brexit inneburit vissa utmaningar för verksamheten.

– Vi hade svensk personal som tyckte om att åka över för att jobba på Fabrique i London men brexit försvårade ju det. Tidigare kunde vi också skicka över råvaror på ett annat sätt, men vi har fått hitta lösningar helt enkelt, säger Charlotta Zetterström.

Att öppna på femte avenyn i New York var en riktig drömdestination för Charlotta Zetterström som efter att ha drivit företaget under en lång tid och varit delaktig i alla beslut känner Fabrique på ett unikt sätt. Hon beskriver det som att hon kan företagets DNA vid det här laget.

– Vi bakar ju på precis samma sätt som när vi började, med våra rena råvaror, men vi har naturligtvis samlat på oss mer data och historia. Det är lika spännande ändå. Känslan att arbeta med Fabrique är inte så annorlunda från när vi startade och passionen har vuxit. Det är lite som att få en bebis och sen lära känna vem själva personen är. Fabrique har vuxit på ett naturligt sätt och jag känner företaget utan och innan.

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Set. Start. Rent! Nexaros lösning för hotellbranschen sparar tid och pengar. Samtidigt som den befintliga personalen får stöttning i sitt dagliga arbete