Under två intensiva dagar har fem av Sveriges bästa konditorer tävlat om titeln. Utifrån temat ”framtid” har de skapat totalt fyra tårtor, 24 praliner, en glassuppsättning i take away-format samt 20 bakelser. När godsakerna hade provsmakats, betygsatts och bedömts av juryn stod det i fredags klart: Årets konditor är Hilma Strömberg, till vardags konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg.
Martin Lundell är vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor och säger i ett pressmeddelande att Hilma Strömberg visat prov på ett riktigt vackert hantverk, en särskild skicklighet och elegans.
– Hennes tolkning av årets tema framtid, med fokus på att bevara och använda det som naturen har att erbjuda, genomlyste alla moment och hon visar på en otrolig höjd med sina läckra bakverk. Finalfältet bjöd hård konkurrens med många spännande tolkningar på temat Framtid. Hilma kom ut som årets självklara stjärna, konstaterar han.
Perfekta sockerdekorationer
Själv känner hon en stor stolthet över det hon presterade och nu ser hon fram emot sitt år som Årets konditor.
– Mitt vinnarkort tror jag var att jag fick till helheten, både smakerna och tekniken. Alldeles extra nöjd är jag över tårtan, där smakerna satt och jag fick till sockerdekorationerna perfekt. Det känns helt och hållet ”jag” och att kunna ta till vara på vad naturen bjuder är ett måste för att vi ens ska få en framtid, säger hon.
Juryns motivering:
”Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga. Varje tugga balanserar fyllig intensitet med subtil elegans, och presentationen överraskar lika mycket som den förför. En ren precision genomsyrar hela hantverket.”