Annons

Hantverket expanderar till Hörnet

zoom Stefan Ekengren
Stefan Ekengren
NYHETER. Restaurang Hantverket i Stockholm växer. Efter att ha tagit över grannlokalerna öppnar nu också Hantverket på Hörnet, en lokal för events och kurser.
Annons

Stefan Ekengren är delägare och har varit köksmästare på Hantverket sedan 2017. Nu är han laddad för öppningen av den nya satsningen, som kom till av en slump.

– Det kommer sig av att vår hyresvärd hörde av sig förra året och sa att vårt kök måste renoveras. Och när vi skulle bygga om det behövde vi ett annat ställe att vara på. Då blev restaurangen ett par dörrar bort på Sturegatan 19 ledig, så vi flyttade in i den så länge, förklarar Stefan Ekengren.

Nu har man flyttat tillbaka Hantverket till ursprungslokalen på Sturegatan 15 och den tillfälliga lokalen på hörnet har gjorts om till Hantverket på Hörnet. Dessutom har Hantverket tagit över en butik som låg mittemellan de båda restaurangerna och har nästan dubblat i storlek.

Har ni tagit över hela kvarteret nu?

– Nej, inte riktigt, haha, men vi har slagit igenom väggarna och har en enda stor lokal och kan gå igenom hela, det är ganska häftigt. Men det är skönt att vara tillbaka i vårt vanliga kök, som ju är helt uppdaterat nu, säger Stefan Ekengren.

I nya Hantverket ingår inte bara restaurangen utan också en bar och ett bageri. Hantverket på Hörnet kommer att ha fokus på events.

– Vi har länge fått förfrågningar om vi inte kan hålla matlagningskurser och privata tillställningar som 50-års fester, vinprovningar och annat. Man vill ha den där riktiga Hantverket-känslan och äta vår mat, men mer privat. Nu har vi skapat en plats för det och det känns jättekul.

Privata fester och catering

Hantverket på Hörnet kommer inte att hålla öppet som en vanlig restaurang, utan enbart för bokade sällskap. Här kommer också att erbjudas catering.

– Det kan vara ett företag som vill ha en julmiddag, eller någon som behöver en fin lokal att fotografera i, eller ett lanseringsevent. Vi började få bokningar redan efter sommaren, så det känns väldigt bra, säger Stefan Ekengren.

Satsningen på det större Hantverket och Hantverket på Hörnet innebär att man har anställt flera nya i både kök och servis.

Är det viktigt att ha flera ben att stå på som krögare?

– Vi behöver egentligen inte det, Hantverket är en sund verksamhet från början. Jag tror snarare att man ska arbeta fokuserat, och inte ha för många ben att stå på. Det kan innebära risker med större investeringar och mer kostnader, menar Stefan Ekengren.

– Om inte Hantverket var så framgångsrikt, då hade jag inte velat göra den här satsningen. Men man kan inte bara tänka att det ska lösa sig ekonomiskt, man behöver ju också skapa ett bra koncept som fungerar.

Hur har medlemskapet i Visita fungerat för er?

– I växande tider har hjälpen från Visita varit väldigt bra. Vi har sökt stöd i frågor som gäller den här expansionen, om hur vi ska växa, dels i själva verksamheten men också i frågor som rör personal. Det är ju därför vi är medlemmar, för att vi ska få hjälp. Min erfarenhet säger att man kontaktar dem för lite.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!