Annons

Visita: ”Dags att avskaffa matkravet”

zoom FOTO: Shangyou Shi / Unsplash Stefan Lundin
FOTO: Shangyou Shi / Unsplash Stefan Lundin
NYHETER. Det är krångligt, kostsamt för företagarna – och fyller ingen funktion. Avskaffandet av matkravet är en högt prioriterad fråga för Visita och chefsjurist Stefan Lundin hoppas på ett beslut i närtid.
Annons

Matkravet har funnits i olika skepnader genom åren, men ett lagkrav på att den som har serveringstillstånd också måste tillhandahålla mat tillkom redan på 1970-talet. Under 1990-talet adderades också formuleringen att det dessutom måste ha ett eget kök där maten tillagas, förklarar Stefan Lundin.

– Det togs fram utifrån ett folkhälsoperspektiv. Tanken var att den som äter, och inte bara dricker, blir mindre berusad, säger han.

Och varför gillar inte Visita matkravet?

– Det fyller ingen funktion alls. Som regelverket är utformat skapar det bara krångel och kostnader för företagen. Restaurangerna åläggs till exempel ha ett visst utbud bestående av ett flertal förrätter, huvudrätter och desserter, vilket innebär att företagen tvingas ha rätter på menyn som ingen beställer. Det resulterar i ett onödigt matsvinn, säger han.

Närmast unikt för Sverige

Stefan Lundin poängterar att regelverket inte innebär att någon måste äta i samband med ett krogbesök. Det går, som bekant, bra att gå ut och bara dricka. Trots det behöver restaurangerna ha ett visst utbud och ett eget kök, vilket medför stora kostnader vad gäller både investeringar och bemanning.

– Det är en regel som tydligt saknar positiv effekt, säger han och tillägger att Sverige givetvis ska ha fortsatt höga krav på serveringsställen.

– Vi ska vara noga med vilka som får tillstånd och kommunerna ska förstås fortsätta utöva tillsyn, men vi ska ha vettiga regler. Och jag tror att även många inspektörer i kommunerna skulle tycka att det var skönt att slippa lägga värdefull tid på granskning av menyer.

Finns det motsvarigheter till matkravet i andra europeiska länder?

– Det tycks vara Sverige och Rumänien som har de här kraven på ett visst matutbud och ett eget kök. Så matkravet är närmast unikt för Sverige. Människor går givetvis inte på restaurang och äter mat för att det finns ett matkrav i alkohollagen och restaurangerna kommer självklart att i hög utsträckning fortsätta erbjuda mat ändå. Men med ett slopat krav kommer de själva kunna välja vilket utbud de vill ha utifrån kundernas efterfrågan och vissa kanske väljer ett centralkök istället för ett eget kök.

För Visita är frågan prioriterad och förs fram kontinuerligt genom opinionsbildning i media, debattartiklar och politikerdialoger. Nyligen höll Visita även i ett riksdagsseminarium om frågan.

– Nu hoppas vi att man ska hitta en politisk väg framåt för att i närtid avskaffa de här kraven och vi hör röster som är positiva till detta från politiskt håll. Det är en regel som enkelt bör kunna avskaffas i närtid, säger Stefan Lundin.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!