Nobelpristagare, beslutsfattare och kungligheter samlas kring borden på Blå Hallen i Stockholm den 10 december. Varje år ansvarar en ny kock för meny och matlagning och i år är det Jessie Söderström som fått det ärofyllda uppdraget.
– Det här är ett av de mest utmanande och hedrande uppdragen som jag har haft som kock och det känns fantastiskt kul och spännande att få leda matupplevelsen under årets Nobelbankett. Efter månader av planering, förberedelser och hemlighetsmakeri ser jag fram emot att få servera en spännande meny som nog kommer att överraska, säger hon i ett pressmeddelande.
Jessie Sommarström har en lång karriär bakom sig. 2022 vann hon Årets Kock och året därpå tilldelades hon Gastronomiska Akademiens guldmedalj samt utmärkelsen Kockarnas Kock. 2024 utnämndes hon till hedersdoktor vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet för sitt arbete inom hållbar gastronomi. Nu arbetar hon bland annat som chefskock på måltids- och serviceföretaget Sodexo och under hösten har hon synts i tv-programmet Kockarnas Kamp.
Vill förmedla matglädje
Vad gäller menyn hålls den hemlig tills Nobelfesten. Men redan nu utlovas en matupplevelse som skiljer sig från tidigare år och som tar avstamp i svenska råvaror och traditioner samtidigt som den lyfter fram de möjligheter som finns i hållbar och ansvarsfull matlagning.
– Med årets meny vill jag förmedla matglädje och kreativitet och visa upp utbudet av råvaror och smaker som svensk mattradition har att erbjuda. Som kock har jag förmånen att inspirera andra och i år vill jag visa att det går att laga en fantastisk festmåltid med fokus på hälsa och miljö, säger Jessie Sommarström.
Under middagen kommer Jessie samarbeta med konditorn Frida Bäcke som ansvarar för desserten samt runt 50 kockar och 200 servitörer.
Den 10 december från klockan 19.00 kan tittarna via SVT ta del av årets Nobelmeny och följa festligheterna live från Blå hallen i Stockholm.
LÄS ÄVEN vår intervju med Jessie Sommarström om uppdraget som gastronomisk chef på Sodexo