Yngve Bergqvist är en legendar inom besöksnäringen. Han utsågs till Årets svensk i världen 2002 och har satt Sverige på kartan för många utländska besökare på jakt efter en unik hotellupplevelse och möjlighet att få skåda norrskenet. Hans idé att skapa ett hotell av is och snö resulterade i ett av Sveriges mest kända varumärken och en destination som fortsatt utvecklas och numera omfattar allt fler året runt-upplevelser.
35-årsjubileet uppmärksammas bland annat med en ny isbar med rymdtema, ”In Orbit”, i den permanenta delen av hotellet och ett rejält firande. Som varje år skapas Icehotel i Jukkasjärvi i ny tappning av konstnärer och kreatörer från hela världen. I år kombineras invigningen av hotellet med ett storslaget luciafirande.
– Men det är inte bara i år som det händer saker hos oss, det är mycket som händer varje år, säger Yngve Bergqvist som berättar att han även var först i Europa med forsränning som han startade i -Jukkasjärvi 1978. Han såg potential i att välkomna gäster även under vinterhalvåret, men fick inte mycket lokalt stöd.
– När vi började var det barmark som gällde, men jag började fundera över hur man kunde få till en året-runt-verksamhet.
Hur kom du fram till att den skulle involvera is?
– Jag tänkte att jag reser till några kalla platser i världen och ser hur de gjort, så jag åkte till Japan, Kina, Kanada och USA. Men det var för stora arran-gemang, som vinterfestivalen i Sapporo i Japan med ungefär 600 000 besökare i veckan. Så jag tänkte att vi nog borde bygga något. När jag satt i bastun en fredag med min kollega Kauko Notström kläckte vi idén att skapa en form att lägga snö på. På lördagen byggde vi formen i plywood och innan dagen var över hade vi gjutit i snö, säger Yngve Bergqvist.
Det gick undan?
– Energi har vi alltid haft, om du får en idé så ligg inte och ruva för länge på den. Till det kommande året byggde vi annorlunda och större.
Inspirationsresorna ledde till att två japanska isskulpturer kom på besök 1989 för att ha workshops för konstnärer och göra konst av isen från Torneälven. Följande vinter byggdes en specialdesignad igloo, ett konstgalleri av snö och is med namnet Arctic Hall. Igloon växte och den första gruppen gäster som provade att sova över i den kom från Försvaret och var specialister på överlevnad. Nu för tiden välkomnar Icehotel 75 000 gäster om året och har öppet året runt.
– Lokalt var det inte många som trodde på idén, men Dagens Nyheter var tidiga med att göra ett reportage och året därpå var det SM i skidor i Kiruna och då kom kungen hit för första gången. Vi har en devis att gräva där vi står och inte snegla på andra. Vi fick höra att det var för mörkt och kallt för att man skulle vilja komma hit, men då tänkte vi tvärtom: Hur kan man dra nytta av det? Är det mörkt eller är det bara ett annat sorts ljus? På den tiden fanns det inget större intresse för norrsken, nu är hela vinterperioden en turistattraktion.
Du har verkligen skapat ett livsverk i Icehotel. Hur känns det?
– Jag går inte och funderar så värst på det, säger Yngve Bergqvist som karaktäristiskt hellre vill spana mot framtiden.
– Vi hade en idé, att göra ett Icehotel året runt och göra det så hållbart som möjligt med solenergi som kan driva våra maskiner och göra det kallt. Vi byggde det, vår isbar, konsthall och mycket annat genom åren och nu kommer folk under alla årstider för att uppleva Icehotel och det är faktiskt världsunikt.
Du kan läsa reportaget om Icehotel i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.