Det händer mycket hos krögaren Tobias Annerhult som driver Järvsö Lanthandel alldeles intill Ljusnan i Hälsingland. I det gamla huset från 1950-talet har han nu drivit verksamheten, som är en kombinerad lanthandel och restaurang, i fem år.
– Jag har massa kul grejer som händer här i vinter. Jag har nyligen lanserat matkassar och satsar nu på en lite mer vintrig meny med mycket lokala råvaror.
Vann årets hållbarhetspris
Tobias Annerhult, som i slutet av november tog emot Årets hållbarhetspris av Destination Järvsö, brinner för att ta vara på det närodlade som finns i Hälsingland och att göra råvarorna till stjärnan på tallriken. I år har han fyllt skafferiet inför vintern med picklat, fermenterat och torkat.
– Jag hittade otroligt mycket svamp i år, de har jag både picklat och torkat. Sen har jag fyllt hyllorna med massor av torkade örter. Stjälkarna lägger jag i vinäger som jag kan göra olika emulsionssåser med sen.
Att fermentera grönsaker är också en självklarhet för någon som vill ta tillvara höstens primörer på bästa sätt.
– Jordärtskockan är nog min favorit just nu – glöm inte att ta hand om vätskan som jordärtskockan har legat i. Den syran ihop med brynt smör, ja det är så gott!
Musikfestival och gästspel
Under sommaren var det fullt ös på Järvsö Lanthandel och Tobias berättar att han aldrig satsat så hårt som då. Åtta medarbetare anställdes under säsongen och det hölls musikfestival och gästspel av olika slag på uteserveringen. Men att få lönsamhet året runt i en verksamhet som är förhållandevis liten och samtidigt tänka hållbart och närodlat är såklart en utmaning när det är tuffa tider för restaurangbranschen. Något som såklart även märkts av i Järvsö.
– Ja, det senaste året har jag verkligen vridit och vänt på det här. Ska jag bara ha lokal lite dyrare öl, eller kan jag slänga in en festival-öl då och då? Nu har jag satt en sorts ram här i Järvsö, att lanthandeln ska stå för kvalitet och närodlat. Det vill jag såklart fortsätta med men jag har inte pushat lika hårt i köket senaste halvåret utan mer försökt fokusera på företaget och upplevelsen.
Vill skapa stabilitet året runt
Järvsö Lanthandel är en liten verksamhet och för Tobias är medlemskapet i Visita en trygghet både ekonomiskt och mer administrativt.
– Jag sa faktiskt det till min fru häromdagen, att det är så coolt med Visita. De höjer verkligen sina medlemmar och ger tillbaka på ett otroligt fint sätt. Vi skulle aldrig ha råd med annonsering till exempel om inte Visita hjälpte till. Jag hade ett samtal med en av Visitas jurister för ett litet tag sedan också, kort, tydligt och smidigt. Det känns som att man får valuta för pengarna och jag menar det verkligen, säger han.
Tobias brukar driva lanthandeln själv större delen av året. Men tillsammans med en nyanställd kollega vill han nu skapa ett stabilt och ekonomiskt hållbart företag under 2025.
– Jag har gett mig fan på att hitta nyckeln. Jag vill skapa ett bolag med bra värderingar som samtidigt är ett ekonomiskt välmående företag. Där är jag nog nu efter fem år. Och jag är jävligt peppad på 2025! Vi har mycket kul framför oss. Jag har precis anställt en kock och bagare här ifrån Järvsö och ska bland annat fokusera mer på färskt bröd. Jag har också märkt att många efterfrågat matkassar, så det är en ny verksamhetsgren för mig och just nu är det julkassar som gäller, förklarar han.
Tobias Annerhult är även en av de lokala producenter som är med i en ny matguide som Destination Järvsö lanserat under hösten. Med den vill de hylla lokala eldsjälar och inspirera fler att besöka just Järvsö för en god smakupplevelse.
– Järvsö är inte bara en plats med fantastisk natur och kvalitativa aktiviteter, utan också för mat som berättar en historia. Med vår nya matsida vill vi lyfta fram de människor som sätter smaken av Järvsö på kartan och samtidigt göra det enkelt för besökare att planera en resa fylld av härliga matupplevelser, säger Amanda Sandahl, vd på Destination Järvsö i ett pressmeddelande.
Läs även ett tidigare reportage med Tobias på Järvsö Lanthandel