Stort grattis till din nya roll. Vad innebär den konkret?
– I all enkelhet handlar det om hur vi som bolag skapar hållbara matupplevelser och är föregångare för det. Nu i första hand kommer jag börja arbeta med Strawberrys lojalitetsprogram och med att skapa hållbara upplevelser inom mat och resor för våra medlemmar. I nästa steg ska jag arbeta med det strategiska inom WeCare (Strawberrys hållbarhetsavdelning) och fokusera på hur vi kommunicerar det omfattande hållbarhetsarbete som redan bedrivs inom koncernen. Men också hur vi integrerar perspektiv från världen omkring oss för att säkerställa att vi ligger i framkant.
Vad är dina förhoppningar kring uppdraget?
– Att kunna inspirera våra gäster och omgivningen att vilja ta ett ännu större ansvar för vad de äter. Mitt jobb blir att inspirera och vara länken mellan Strawberry och externa aktörer, så att vi hittar bra sätt att engagera våra gäster och kunder samtidigt som vi når de hållbarhetsmål vi satt upp.
Hur hänger din syn på mat och hållbarhet ihop och vad är din filosofi?
– Personligen försöker jag tänka på att aldrig slänga mat som går att äta, att vara kreativ hemma genom att ta hand om rester och göra om rätten till något nytt genom att addera ett nytt protein, en kolhydrat eller grönsak och kryddor. Jag tänker också på att försöka äta mat i säsong för att det oftast är mest prisvärt och godast, helst lokala råvaror om möjligt och att ge vegetariska livsmedel en större plats på tallriken än jag kanske tidigare gjort. Man mår faktiskt bättre av att äta så, upplever jag. Man behöver inte krångla till det, bara vara lite streetsmart, det blir även ofta positivt rent ekonomiskt.
Och vad är det roligaste med ditt jobb den här vintern?
– Det är att få arbeta i en avdelning med hög kompetens som fokuserar på hållbarhet till hundra procent och samtidigt med det som grund få skapa upplevelser för gäster och medlemmar. Att få lära mig mer om det strategiska hållbarhetsarbetet i Strawberry och samtidigt försöka hitta kreativa förslag och lösningar. Det är ett drömjobb enligt mig.
Om du kunde vrida tillbaka tiden och säga några uppmuntrande ord till dig själv när du just börjat i branschen, vad skulle du säga?
– Kockyrket är otroligt flexibelt och det går att arbeta med mat på många olika sätt. Man behöver hitta sin riktning och kanske någon mentor i början av karriären för att få lite stöttning och råd. Våga ta på dig för stora skor och våga be om hjälp. Det skulle jag säga!
Du kan även läsa om Frida Ronge i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.