Annons

Smokehouse-koncept till Linköping

zoom Ludvig Åström och Niklas Elshazly
Ludvig Åström och Niklas Elshazly
NYHETER. Snart kan Linköpingsborna njuta av rökt oxbringa inspirerad av den amerikanska södern. Den nya restaurangen blir Brisket & Friends sjunde på bara nio år.
Annons

Snabbmat ersätts av världens långsammaste fast food när McDonalds gamla lokaler i Linköping får en ny hyresgäst.

– Vårt smokehouse-koncept är inspirerat av BBQ i den amerikanska södern, främst Texas, där vi röker kött på låg temp under lång tid, berättar Ludvig Åström, en av grundarna till restaurangen Brisket & Friends.

2016 öppnade Ludvig Åström och Niklas Elshazly den första Brisket & Friends-restaurangen. Ludvig hade ett par år tidigare lämnat sitt kontorsjobb inom finansbranschen för att följa sin dröm. Han packade väskorna, drog västerut och åt sig igenom de södra staterna.

– När jag kom hem startade jag en food truck i Stockholm. Jag hade noll erfarenhet av professionell matlagning och fattade ganska snabbt att man måste ha ett kök. Det går inte att göra allt i en truck.

Ludvig hyrde därför in sig hos en cateringfirma och det var där han träffade kocken Niklas Elshazly.

– Vi fann varandra direkt och när cateringfirman skulle flytta till mindre lokaler kunde vi inte vara kvar. Så vi letade ett preppkök till trucken, men i stället nästan råkade det bli en lunchrestaurang.

Ruffig miljö och amerikanskt kött

Bara tre veckor efter första besöket i lokalen i ”Dieseldalen” i Årsta kunde gästerna välkomnas till bords. Ruffig miljö, countrymusik och amerikanskt kött av högsta kvalitet var vad som väntade. Succén var ett faktum. Och så har det fortsatt. Redan 2018 belönades Brisket & Friends med DN:s pris Gulddraken.

– När craft beer-boomen kom 2019 blev vi mer och mer sugna på att öppna en kvällsrestaurang. Så då gjorde vi det.

I dagsläget har Brisket & Friends sex restauranger i tre olika städer. Tre i egen regi, tre som franchise. I mars öppnar den sjunde i Linköping.

Hur har ni tänkt kring vilka ställen ni vill öppna på?

– Vi har nästan enbart gått på att hitta rätt personer. Jimmy Karlsson som ska driva restaurangen i Linköping har jobbat som kock hos oss i Stockholm. Han är extremt passionerad över vår mat och matlagning och helt rätt person för Brisket & Friends.

Vad är det bästa med att driva Brisket & Friends?

– Att möta alla glada gäster som uppskattar det vi gör. Och att jag får jobba med något som jag älskar! Jag valde bort karriären för min livspassion och det har jag aldrig ångrat.

Har ni något annat spännande på gång?

– Vi har inga konkreta planer på fler restauranger i nuläget. Men i tisdags hade vi premiär för en kul grej i Årsta – Taco Tuesdays!  Vi pratar brisket taco, al pastor, smoked queso, salsa verde, – tacos på riktigt Tex mex-sätt!