När Besöksliv fångade Gustav Leonhard i Münchenbryggeriet för två år sedan hade han precis vunnit det prestigefyllda uppdraget att få representera Sverige i EM och VM-finalerna 2024 och 2025. “Ett stort uppdrag” och “jag är väldigt taggad” konstaterade en glad vinnare då och innan han klivit av scenen och tagit av sig kockrocken var målet inställt på Lyon.
Så, efter två års förberedelse var det igår äntligen dags för finalen av Bocuse d’Or 2025 och efter en intensiv heldag kunde Team Sweden hyllas för en ärofylld bronsplats. Gustav Leonhard berättar i ett pressmeddelande att de är väldigt stolta över sin insats.
– Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner.
Hårda förberedelser
Efter silvret i Europafinalen i mars förra året var teamet såklart glada men inte helt nöjda. De hade velat ta guldet. Under året har Gustav förutom hårdträning i köket även jobbat med meditation och självrannsakan för att hålla både kropp och sinne i toppform, något som lönade sig under den framgångsrika finalen med 24 tävlade länder. Under prisceremonin klockan 18 på måndagskvällen hyllades även Frankrikes 28-åriga kandidat Paul Marcon för sin guldmedalj och Danmark, som kammade hem en silverplats.
Team Sweden, som även består av coach Peter Asp Jelksäter, commis Noel Moglia och president Tommy Myllymäki, visade prov på både exceptionell teknisk förmåga och kreativitet med sina två väl utvalda rätter. Den första rätten var en hummerglacerad havsgös med kelpolja, konfiterad rotselleri, kombu och citronverbena med trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno. Till det en sabayonne på hummer med ingefära och citrusblad.
– Min första rätt, tallriksserveringen, hyllar det svenska jordbruket och havets rena smaker. Med inspiration från vårt mångkulturella samhälle och ett genuint hantverk skapas en modern tolkning av svensk mat, fylld med smaker från hela världen, förklarar Gustav.
Meny inspirerad av jakt
I den andra tävlingsrätten serverades juryn, som också hade 23 andra rätter att avnjuta, en smakkombination inspirerad av höstens jakt och fiske.
– Min fatservering är en hyllning till naturens unika skatter. Jag har kombinerat smaker från den svenska naturen med äpplet, som symboliserar vänskap, kunskap och nytänkande. Mina rätter bygger på svenska traditioner, årets växlingar och naturens vilda skönhet. Genom att blanda tradition och nytänkande vill jag hedra landskapen som har format mig, berättar Gustav om menyn som förklaras bäst så här:
Kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel med pepparglacerad ytterfilé samt en rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple och röda vinbär, grönpeppar- och ankleversås. Till det en consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli och ”vinterskörd”.
Stolt Myllymäki
Tommy Myllymäki, president för Bocuse d’Or Sverige, är stolt över teamets framgång som nu bekräftar Sveriges starka roll på den gastronomiska kartan.
– Gustav och hans team har visat vad som är möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tänkande. Deras prestation är en enastående insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen, säger han och fortsätter:
– Som någon som själv har tävlat i Bocuse d’Or vet jag vilken otrolig resa detta är – en resa som kräver passion, dedikation och ett enormt lagarbete, och jag är otroligt stolt över att det svenska teamet har visat prov på allt detta under dessa dagar.
Läs mer om Gustav Leonhards och Team Swedens resa – från vinsten i Bocuse d’Or Sweden 2023 till andraplatsen i Europafinalen 2024!