– Det känns fantastiskt roligt att det var så många som röstade på oss. Vi är ödmjukt tacksamma och stolta att det gick hela vägen. Vi ser det lite som Jerringpriset för vår bransch, det är ju folket som röstar och avgör vem som ska vinna! Man blir både rörd och glad, säger Hanna Cederberg, ägare och vd på Brösarps Gästgifveri & Spa.
Årets Skånska Destination är en av kategorierna i Skånska Gastronomipriset som delas ut till personer och destinationer som ”utfört särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen”. Vidare kan man läsa att Skånska Gastronomipriset ”främjar och värnar skånska mat- och dryckestraditioner och belönar skåningar som förvaltar och bär dem vidare”.
Mötesplats sedan 1684
När Hanna Cederberg beskriver Brösarps Gästgifveris gedigna historia låter det mer eller mindre som en självklarhet att de är den rättmätige vinnaren. Vad sägs till exempel om att stället fanns redan långt innan potatisen slog igenom i Sverige? Förmodligen också långt innan äggakakan blev en skånsk klassiker. Portarna slogs upp för första gången för hela 341 år sedan.
– Jag tror att eftersom vi har varit en mötesplats för adel, borgare och bönder sedan 1684 och i familjen Cederbergs drift i 33 år så betyder den här platsen fina minnen för många. Man träffas över generationer, firar och njuter tillsammans. Vi har en helt otrolig personal som stannar hos oss i många år. Vi känner gästerna och gästerna känner oss, säger Hanna Cederberg.
I nomineringen kan vi läsa att “här har den skånska äggakakan sitt tempel, här bor man lika gott som man äter och här stannar livet upp i ren livsnjutning på skånska” – går det att ringa in det skånska livsnjutet med några väl valda ord?
– Som man brukar säga här i Skåne; God mad och möed mat och mad i rättan tid! Det ska vara på riktigt och det ska vara äkta. Det ska vara bra utan att man för den skull konstlar till det – och det ska vara bra råvaror som vi hämtar härifrån trakten.
Vad brukar ni själva göra när ni ska livsnjuta lite extra?
– Vi äter, umgås och åker gärna till någon av de andra fantastiska anläggningarna som finns i Skåne. Här finns ju så mycket att se och upptäcka.
Vad ligger framför er nu den närmaste tiden?
– Just nu är det full fart på spa. Många vill värma sig i rusket och den här januari ser ut att bli vår bästa januari någonsin. Snart är det dags för Äggakakedagar, Revbensdagar, Vildsvinsdagar och Smörgåsbord. Efter det har vi Antikmässan och påsken och sen närmar sig sommaren. Däremellan ska vi hinna med att ta hand om våra konferensgäster också.
Har ni några andra planer på ny- eller ombyggnad under året?
– Just nu sitter vi med planerna för en utbyggnad av restaurangen som vi hoppas kunna komma igång med under hösten. Tanken är att vi vill erbjuda våra gäster fler och bättre umgängesytor så småningom. Det går inte att ligga på latsidan, här händer det alltid något, säger Hanna Cederberg på Brösarps Gästgiveri.