Annons

”Nobelmiddagen skulle vara coolt”

zoom Hilma Strömberg under arbetet med vinnartårtan FOTO: Sveriges bagare & konditorer
Hilma Strömberg under arbetet med vinnartårtan FOTO: Sveriges bagare & konditorer
KARRIÄR. Från mormors kök på Orust till Årets Konditor 2024. 25-åriga Hilma Strömberg är ett nybakat stjärnskott vars karriärkurva tycks peka spikrakt uppåt.
Annons

Hur blev du konditor?

– Jag har alltid haft intresset, jag bakade hela uppväxten hemma på Orust med min mamma och mormor. Men det var först efter gymnasiet som jag insåg att det skulle kunna bli ett jobb, så jag läste in ett år på komvux och sedan ett år på yrkeshögskolan. Min praktik gjorde jag på Konditori Kampanilen i Göteborg som var nyöppnat då, så det var full rulle. Jag började jobba extra där och det blev sedan mitt första heltidsjobb som konditor.

Juryn som utsåg dig till Årets Konditor 2024 skrev i motiveringen: ”Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga.” Berätta om din vision!

– Temat för tävlingen var framtid, vilket man fick tolka lite som man ville. Jag ville få in att vi i framtiden tar vara på det som finns i vår natur, vår skog och det som växer här. Så det blev mycket bär i mina produkter. Jag hade plockat allt själv och fick fram väldigt bra, rena smaker. Jag är ofta väldigt clean i det jag gör och tycker det är viktigt att hitta balansen mellan visuellt och smakmässigt.

Finns det något inom bakning som du ännu inte bemästrat?

– Det finns säkert massa grejer och det finns alltid sånt man kan bli bättre på. Jag har inte jobbat så mycket med glass, det skulle jag vilja bli bättre på. Det är mycket kemi i glass.

Du jobbar på Clarion Draken i Göteborg nu, hur är det?

– Precis, vi är tre konditorer där som gör alla sötsaker på hela hotellet och allt bröd till Brasserie Draken. Jag trivs bra med jobbet, gillar att det är varierat. Med det sagt är jag inte främmande för att så småningom prova på något nytt. Man ska våga prova och byta inriktning ibland, annars är det lätt att man fastnar.

Är du sugen på att driva något eget?

– Ja, har alltid haft såna tankar. Nu, efter segern i Årets Konditor, har jag startat ett eget företag för att kunna göra samarbeten och sådant vid sidan av jobbet. Det dyker upp en del frågor nu, jag har bland annat inlett ett samarbete med Arla.

Om någon läser det här och är sugen på att tävla i Årets Konditor: vad bör de veta om tävlingen?

– Man måste vara beredd på att lägga ner mycket tid på det. Träna på dina produkter, allt görs på tid. Och så måste man hitta sin nisch i tävlingen, våga göra sin tolkning av temat. En grej också är att man inte ska vara rädd för att tävla, man ska våga! Det är jättemånga duktiga som tävlat flera gånger innan de vinner.

Har du några mål?

– Nobelmiddagen skulle vara coolt att få vara med om. Även om jag inte får bestämma allt så skulle jag åtminstone vilja jobba där bara för att se allt. Det kommer nog dyka upp mycket kul! Det här året har jag bestämt att jag ska hoppa på så mycket som möjligt. Jag är egentligen inte sådan som person, men det försöker jag lära mig nu – att passa på att utnyttja och lära känna folk och våga testa nya saker.

Du kan läsa intervjun med Hilda Strömberg i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!