Den 10–11 maj är det final i Gymnasie-SM 2025, en årlig tävling för gymnasieelever som går tredje året inom hotell och turism- samt restaurang och livsmedelsprogrammen. Då möts 18 lag från olika skolor och delar av landet i Gastronomprogrammets lokaler på Umeå universitet för att göra upp om de åtråvärda medaljerna.
– Nu är det bara att träna, träna, träna, förklarar Sofia Helsén, restauranglärare och lagledare för finalisterna från Ester Mosessons gymnasium som i år skickar två elever som tävlar i kategorin kök, Nellie Corneliusson och Stella Benthamn. De har tävlat ett par gånger tidigare och har nu äntligen nått finalen.
Kvalbidrag med anatomiskt ansvar
För att ta sig till finalen skickades ett kvalbidrag in, och uppgiften i år handlade om att skapa en rätt som visade på det anatomiska ansvaret där hela råvaran tas om hand. Förutom 12 portioner och en inskickad film skulle rätten även redogöras ur ett hållbarhetsperspektiv. Många parametrar alltså, Nellys och Stellas bidrag var en rätt med hel gös, sparris, potatis och fänkål – en tallrik som de kommer att tävla med under finalen där de även kommer att utsättas för teoretiska frågor.
Sofia Helsén tror att tjejerna gått vidare av flera anledningar, de var framförallt väldigt noggranna med sitt inskick.
– De tog det ännu mer seriöst den här gången och gav inte upp. De hade många bra idéer och har provlagat och diskuterat mycket, både med varandra och med oss lärare. De har lagt ner enormt mycket arbete och det är vi mycket stolta över, säger Sofia som även lyfter sin kollega Andreas Wessman som en viktig del i arbetet.
Laddar inför finalen
Det är några veckor kvar till finalhelgen i Umeå. Fokus just nu är att eleverna ska bli trygga i sin rätt, att de får till tempot och höga smaker, berättar Sofia som har en viktig roll som lagledare.
– Jag försöker vara stöttande, coachar och tipsar om hur ska de tänka. Mycket träning så klart, både teori och praktik, men jag försöker också få dem att tänka på lite annat än bara mat, det handlar mycket om hållbarhet och allt runtomkring, säger hon och berättar om tankarna inför finalen:
– Jag förväntar mig att det ska bli jämt, utmanande och att eleverna får nya kunskaper. Tjejerna ser fram emot att få träffa andra duktiga elever, bli inspirerade och få representera skolan. De är jättetaggade och ska ge allt de har!
Sofia Helsén menar att tävlingar som Gymnasie-SM är viktiga för dem som skola.
– Det betyder mycket för de som börjar årskurs ett, de får förebilder som går på skolan, ser massa roliga saker och en framtid inom branschen. Förra året vann vi faktiskt kök och för tre år sen kom vi trea i kök och vann servering.
Och på frågan hur vi får fler unga att välja jobb inom restaurang- och hotellyrken lyfter hon praktik, handledare och media som viktiga aspekter.
– Dels handlar det om att synas i media, dels att vi får in unga förebilder i branschen. Vi behöver också lyfta alla de handledare som inspirerar när eleverna är ute på sina APL!
Värdefulla för branschen
Tävlingen har anordnats av Visita ända sedan 1994 med syftet att lyfta fram yrkesskicklighet, visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen samt att få fler unga att intressera sig för branschen. Peter Thomelius, är chef för kompetensförsörjning på Visita.
– Elever som går hotell och turism- eller restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. De unga tävlande är oerhört värdefulla för branschen genom att de visar upp sina yrkeskompetenser och de möjligheter som besöksnäringen erbjuder. Det visar på en bra väg in på arbetsmarknaden, men också en karriärmöjlighet att bygga vidare på, säger han och fortsätter:
– Jag är oerhört imponerad av vad jag sett under deltävlingarna runtom i landet. Inom besöksnäringen ser vi verkligen fram emot att få arbeta med sådana talanger. Nu ska det bli spännande att se finalisterna visa sina kunskaper och göra upp om medaljerna!