I måndags gick den globala kocktävlingen Copper Skillet 2025 av stapeln, där Svenska Möten och Nores stod som värdar för den svenska uttagningen. Samtliga 16 deltagare var kockar från konferensanläggningar runt om i Sverige. Efter en jämn och intensiv tävling på Sergel HUB i Stockholm var det till slut Alexander Lundin från Marholmen Hotell, Bad & Möten, i seniorklassen och Simon Cardenas från Hotell Kristina i juniorklassen som tog hem segern.
– Jag är väldigt imponerad av, inte bara vinnarna, utan alla kockar som var med och tävlande. Tillsammans visar de att maten på svenska konferensanläggningar håller en otroligt hög nivå, säger Michael Schüller, vd Svenska Möten, i ett pressmeddelande.
Tidspress och hemlig låda
Kockarnas tävlingsuppgift bestod i att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang, med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga rätten innan den skulle presenteras för den namnkunniga juryn, bestående av kockarna Paul Svensson, Pontus Wellén och Andreas Askling.
Kriterierna omfattade hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, hantverket, texturen, balans mellan smakkombinationerna, arbetsstationens hygienstandard samt matsvinn.
Så löd juryns motiveringar
Alexander Lundin vann med en rätt bestående av gös med stekost, ångad sparris, smörstekta murklor och ramslök, serverad med potatis slungad i en smörsås med murklor och spenat.”
Juryn utlåtande:
Ett professionellt hantverk där varje detalj fått full uppmärksamhet. Av enkla råvaror har vinnaren lyckats frambringa maximalt med smak i varje ingrediens och en vacker, modern presentation. En rätt i fullständig balans.
Simon Cardenas vann med en rätt bestående av gös med beurre blanc smaksatt med ramslök, serverad med krispig tempeh, sparris i olika variationer samt potatis och smörstekt spetskål med örter och citron.
Juryn utlåtande:
En rätt i balans mellan råvara och säsong. Ett kreativt användande av två proteinråvaror i samklang. Vinnaren har lyckats skapa en rätt som får gästen att återkomma för mer.
Vinnarna tävlar vidare i Europafinalen som går av stapeln i oktober. Efter det väntar världsfinalen våren 2026.