Annons

Konstnärlig makeover på Görvälns Slott

zoom Maria Eklund
Maria Eklund
NYHETER. Restaurangen i hotellet på Görvälns Slott har gått igenom en kreativ förvandling. Maria Eklund, grundare och delägare i Workation Group som driver Görvälns Slott, berättar om vikten av att ta ut svängarna.
Annons

Restaurang Galleriet på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm har genomgått en renovering med syftet att stärka det kreativa intrycket i stort. Maria Eklund, delägare och konceptutvecklare, berättar att miljön behövde moderniseras.

– Vi har ambitionen att bli Stockholms bästa matdestination utanför tullarna och det var dags för en renovering av restaurangen som senast renoverades 2017. Den tidigare inredningen med skinn och lite mer rustika stolar började kännas daterad och hängde inte heller ihop med övrig inredning på hotellet, säger hon.

Görvälns Slott är starkt förknippat med överdådig design och maxad inredning, vad inspirerade restaurangrenoveringen?  

– Den kommer främst från att restaurangen faktiskt är i ett slott och att våra hotellrum har slottskänsla med förgyllda sänggavlar och exklusiva tyger. Då vi nu gått igenom flera år av kriser i världen, kände vi att alla behövde lite mer glamour i vardagen och vi ville göra restaurangen till mer av en exklusiv upplevelse med vita dukar och finare porslin där vi tar ut svängarna lite mer med färg och form. Helt enligt vårt varumärkeslöfte ”with love and wild dreams”. Vi har även en fantastisk florist/stylist som gör alla våra blomsterarrangemang och tar hand om odlingarna kring Görväln där vi odlar egna blommor, örter och även grönsaker, säger hon.

Comeback efter svackan

Maria och hennes man Johan Eklund skapade hotellet 2008 och Görvälns Slott blev snabbt synonymt med vistelser som erbjöd det lilla extra. Själva slottet byggdes på 1650-talet och ligger i Görvälns naturresevat och vid fjärden Görväln. Hela området är en kulturhistorisk miljö. Inredningen i den nyrenoverade matsalen med bland annat gröna sammetsstolar och Versace-porslin beskrivs som ”en haute couture visning där den pampiga slottsmiljön möter modern elegans.”

Hur har hotellverksamheten ändrats sedan ni öppnade?

– Det är ju vi som byggde hotellet 2008 och hotellet har nog samma känsla idag som då skulle jag säga. Vi har haft en svacka under pandemiåren och fram till mitten av 2024 med ansträngd ekonomi och svårigheter att hitta rätt kompetens, men nu är vi tillbaka och bättre än någonsin. Vi har renoverat rum, baren och restaurangen och flera medarbetare i köket har kommit tillbaka till oss under det senaste året, vilket är fantastiskt för verksamheten, men också mycket kul för oss som arbetsgivare. Det säkerställer att vi nu kan ta ytterligare kliv framåt i vår ambition att bli en måltidsdestination i världsklass, säger hon.

I samband med renoveringen av restaurangen har paret Eklund köpt in fotokonst från den svenska fotografen Ea Czyz med motiv hämtade från modets värld och haute couture.

Hur passar hans fotografier in i hotellets miljö och atmosfär?  

– Vi känner Ea genom gemensamma bekanta och han har besökt Görväln vid ett par tillfällen då vi har diskuterat inredning, vårt koncept och våra tankar och det kändes helt rätt med Eas fotokonst i våra matsalar som i övrigt är ganska traditionella. Vi ville skapa en skön kontrast mellan klassisk slottsmiljö och förgyllda ramar och Eas moderna konst som porträtterar modeindustrin. Våra gäster kan nu även gå en liten guidad tur i matsalarna och salongerna och läsa om bilderna, en fotoutställning i miniatyr, vilket blir ytterligare en upplevelse.