Wiredaholm är ett riktigt familjeföretag. Anna Brinkmann och hennes man Paul har drivit anläggningen i småländska Aneby sedan 2007. Idag äger Anna Brinkmann och hennes bröder golfverksamheten, resten av anläggningen äger Anna och Paul. För drygt 20 år sedan såg upplägget annorlunda ut.
– Det viktigaste vi gjort för anläggningen är att ta över hela verksamheten, det vill säga både golfbanorna och hotell- och restaurangdelen. Som på många golfklubbar i Sverige så ansvarade tidigare en förening för golfverksamheten och vi drev hotell och restaurang vid sidan om. Men vi märkte snabbt att vi kunde effektivisera så mycket om vi drev allt som ett bolag, säger Anna Brinkmann.
Vad har varit fördelarna med det?
– Det är inte alltid så lätt att hitta ideella krafter som vill driva en förening. På det här sättet kunde hela Wiredaholm utvecklas snabbare. Det ledde till att vi kan ha längre öppettider för medlemmarna, en win-win för alla, säger Anna Brinkmann.
Wiredaholm erbjuder förutom en 18-hålsbana, 9-håls pay-and-play bana och övningsområde, även hotellrum, restaurang och konferensmöjligheter.
Hur har Wiredaholm utvecklats under er tid som ägare?
– Vi har byggt ut kök, restaurang och allmänna ytor för att skapa mer av en Country Club-känsla. Vår styrka är att vara små och personliga och ge riktigt bra service. Många som bor hos oss säger att det är som ett andra hem.
Har ni många återkommande gäster?
– Ja, vi har många stammisar men det finns också lokalbor som inte varit här tidigare och blir förvånande när de kommer hit.
Tidig öppning
Wiredaholm är medlemmar i organisationen Svenska Golfhotell men sköter det mesta av marknadsföringen på egen hand. Utländska gäster har aldrig tillhört vanligheterna och det gör det inte heller i år. Men Anna Brinkmann har märkt andra förändringar i gästbeteende och bokningar.
– Vi öppnade ovanligt tidigt i år, redan i mars. Högsäsongen är annars mellan april och oktober. Den perioden svarar för 80 procent av vår omsättning, säger Anna Brinkmann.
Hur går det för era hotellpaket?
– De blir alltmer populära. Vi upplever att svenskarna fortfarande hemestrar och bokar flera dagar hos oss, exempelvis torsdag till söndag. Sen är vintersäsongen tuff för både golfen och konferenserna. Men somrarna blir bättre och bättre.
– Golf var ju en av de saker som gick att göra under pandemin så vi behövde inte säga upp personal.
Har golfintresset hållit i sig tycker du?
– Ja, för vår anläggning har det gjort det. Vi har också ett bra kök och många besöker oss för vår omtyckta restaurang.
Bra bokningsläge
Hur ser framtiden ut för Wiredaholm?
– Det känns som den är full av möjligheter. Golfare bokar tidigt och reser gärna i grupp så 60 procent av sommaren är redan bokad. Populära helger i slutet av sommaren och början av september bokar extra snabbt och har hög beläggning.
Förutom er välbesökta restaurang så är ni också kända för att ha en imponerande Calvadossamling. Berätta om den.
– Haha, det är min man som älskar Calvados. Han åker till Normandie en gång om året. Ibland följer våra gäster med.
– Vi har Nordens största utbud av Calvados med mer än 240 sorter från ca 40 tillverkare. Vi har provningar för både konferens- och middagsgäster. Jag tror att det finns golfare som bokar in sig bara för Calvadosen.