Annons

PM & VÀnner prisas för sina viner

zoom Per Bengtsson
Per Bengtsson
NYHETER. VÀxjökrogen PM & VÀnner lockar gÀster frÄn hela vÀrlden som vill testa deras noga utvalda viner. Deras vÀlfyllda vinkÀllare fick nyligen fyra fina priser.
Annons

Förra veckan fick VÀxjös stjÀrnkrog PM & VÀnner inte mindre Àn fyra priser av vinguiden Star Wine List. Man tog hem priserna Best Long List, Best Austrian Wine List, Best Beaujolais Wine List och det finaste priset för bÀsta vinlista, Grand Prix. Ingen annan restaurang i Sverige fick lika mÄnga priser.

– Det Ă€r fantastiskt roligt att fĂ„ pris för vĂ„rt vinprogram, som ju faktiskt Ă€r det som skiljer oss frĂ„n övriga stjĂ€rnrestauranger och boutiquehotell i Skandinavien. Vi har vĂ€ldigt mĂ„nga vinĂ€lskare som besöker oss, som vill Ă€ta pĂ„ en fine dining krog och dricka de bĂ€sta vinerna. Detta Ă€r ett jĂ€ttefint kvitto pĂ„ att vi satsat rĂ€tt, sĂ€ger Per Bengtsson, grundare och creative director pĂ„ PM & VĂ€nner.

Ett omfattande vinprogram

Restaurangens vinprogram leds av wine director Rubén Sanz Ramiro och chefsommelier Arvid Lundström, som har tio sommelierer samt en vinkÀllare med över 6 500 referenser till sitt förfogande. Vinprogrammet innefattar bland annat arbete med inköp, besök hos leverantörer vÀrlden över, att sÀtta samman vinlistor, samarbeta med kökschefer för att tillsammans arbeta ihop passande viner till menyer och matrÀtter samt hÄlla koll pÄ trender och efterfrÄgan i vinvÀrlden.

– Vi har byggt en enorm vinkĂ€llare under mĂ„nga mĂ„nga Ă„r och jobbar stenhĂ„rt med vĂ„rt sortiment. VĂ„rt mĂ„l Ă€r inte att ha sĂ„ mĂ„nga vinhus som möjligt utan det bĂ€sta frĂ„n respektive region, men dĂ€remot kan vi ha 5-20 Ă„rgĂ„ngar av ett vin. Det Ă€r mĂ„nga besökare som lockas av det, sĂ€ger Per Bengtsson.

15 procent internationella besökare

Redan nÀr restaurangen öppnade för över 30 Är sen var en bra vinlista ett viktigt mÄl. Och nÀr vÀrldens största och viktigaste vinpublikation, Wine Spectator, listade PM & VÀnner bland de 93 bÀsta krogarna i vÀrlden och gav dem ett Grand Award med 3 glas (det högsta betyget) 2017, ökade de internationella gÀsterna till VÀxjö.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt och viktigt att vi har blivit en destination hĂ€r i VĂ€xjö och SmĂ„land. 15 procent av vĂ„ra gĂ€ster Ă€r internationella, och eftersom vi har hotell ocksĂ„ kan vi ta bra hand om dem. MĂ„nga av dem kommer för vinerna.

Ytterligare ett pris till PM & VĂ€nner

Nyligen kammade restaurangen ocksÄ hem priset Culinary Hideaway of The Year, ett pris som delades ut av den tysk-österrikiska matguiden Falstaff som lanserade en unik guide för svenska och danska restauranger. Prisutdelning skedde under pompa och stÄt pÄ Slagthuset i Malmö.

– Att vi fick pris bland sĂ„ mĂ„nga andra fantastiska krogar var fantastiskt roligt. Och att vi efter sĂ„ mĂ„nga Ă„r fortfarande Ă€r högst relevanta och uppfattas som framĂ„tlutade Ă€r jĂ€tteroligt.

Per Bengtsson menar att det Àr mycket hÄrt arbete som ligger bakom att restaurangen fortsÀtter att vinna utmÀrkelser.

Final i Star Wine List i juni

– Vi jobbar stenhĂ„rt varje dag pĂ„ att utvecklas och vara aktuella. Det Ă€r lite likt idrottens vĂ€rld, utvecklas du inte och Ă€r pĂ„ tĂ„, sĂ„ riskerar du att trilla ur din serie och dĂ„ kan det vara svĂ„rt att komma tillbaka.

I juni Àr det dags för internationell final för Star Wine List, dÄ fÄr PM & VÀnner veta om de kanske till och med Àr bÀst i Europa pÄ vin.