Annons

Sola väntas lysa över Karlstad även 2025

zoom Anders Pertun, vd och delägare på Hotell Fratelli i Karlstad.
Anders Pertun, vd och delägare på Hotell Fratelli i Karlstad.
NYHETER. Förra sommaren blev en rekordsommar för Karlstad med fler övernattande turister än någonsin. För Hotel Fratelli var dock lokalbefolkningen minst lika viktig.
Annons

För ganska exakt ett år sedan öppnade Hotel Fratelli, ett ambitiöst destiniationshotell som skulle bli Karlstads nya mötesplats och erbjuda någonting som inte funnits i staden tidigare. Så hur har det gått? Över förväntan, konstaterar Anders Pertun, vd och delägare.

– Vi har fått ett otroligt bra mottagande både av hotellgäster och lokala gäster vad gäller hotellet, vårt spa Allegria och de tre restauranger vi driver. Vi är ett hotell med bara 85 rum vilket innebär att vi har mer restaurang än vi behöver för hotellgästerna, så det var viktigt för oss att kunna locka Karlstadsborna. Och det har vi verkligen lyckats med, säger han.

”Det är helt galet”

De tre restaurangerna är Bar & Deli, med fönster ut mot Soltorget och som blivit lite av de närboendes vardagsrum, italienska Vicino samt sommarrestaurangen Isola som nyligen öppnat för säsongen. Att restaurangerna lockar närboende var kanske inte oväntat men en större överraskning var att samma klientel även väljer att checka in på hotellet.

– Det är helt galet. Jag har hållit på i över 40 år inom hotellbranschen och aldrig tidigare varit med om att folk i närområdet checkar in och bor två nätter på hotellet. Sedan får man höra så goa kommentarer när de går ut: ”Oj är vi kvar på Drottninggatan i Karlstad?” De har verkligen tappat känslan för att de är kvar i hemstaden och det som sägs är som copytexter som skulle kunna ha skrivits av en reklambyrå. Otroligt. Vi erbjuder till exempel Sunday Getaway med övernattning söndag till måndag och de har blivit väldigt poppis, säger han.

Vilka har varit de största utmaningarna under året som passerat?

– Jag och mina kollegor i både Sverige och resten av Europa har samma utmaning: att hitta personal. Vi har en hög ambition vad gäller service och det innebär vissa krav på våra medarbetare, detta samtidigt som det är brist på personal överallt. Nu har vi lyckligtvis byggt upp vårt varumärke på kort tid så folk vill jobba här och söker sig till oss, men det är väldigt personalintensivt att driva tre krogar samtidigt, konstaterar han.

Rekordsommar 2024

Förra sommaren slogs rekord i Karlstad med fler övernattande gäster än någonsin förr. När året sammanfattades konstaterade Visit Värmland att Värmlands gästnätter ökade näst mest i landet under 2024. Anders Pertun menar att det är ett ganska nytt fenomen, att staden lockar sommartid.

– Jag jobbade med Bicky på Elite stadshotellet någon gång 2004-2007 och på den tiden gick beläggningsgraden ner i Karlstad under sommaren. Nu är juli en av våra starkaste månader.

Varför tror att det har förändrats?

– Jag vet inte, men efter pandemin verkar det som om människor söker sig till mindre destinationer och gärna med närhet till naturen. Jag tror att det också är kopplat till en stor oro i världen, att städer i Karlstads storlek känns tryggare.

Vad är dina förväntningar inför sommaren 2025?

– I år har jag en stor förhoppning vad gäller vår uteservering på gatuplan, som förra året inte var klar förrän framåt augusti men som vi i år öppnar redan nu med 112 platser. Där har vi nog mycket att hämta. Läget mot soltorget går inte att missa som turist i Karlstad och det finns egentligen ingenting som indikerar att Karlstad inte lyckas som sommardestination även 2025. Det händer mycket i staden och vi har alla chanser att gå en bra sommar till mötes, avslutar Anders Pertun.

LÄS ÄVEN en tidigare artikel inför öppningen av Hotel Fratelli

Dante Zia: “Ost har alltid varit en del av min kostcirkel”

Dante Zia: “Ost har alltid varit en del av min kostcirkel”

För Dante Zia är matlagning mer än ett intresse – det är en passion som har följt honom sedan barnsben. Vi träffade Dante för att prata om hans matfilosofi, relationen till Galbani och varför ost är en självklarhet i det...