Malin Franck har tidigare haft vd-poster inom Radisson Blu Hotels, i både Göteborg och Peking. Där har hennes största fokus varit konceptutveckling, något som hon även kommer lägga krutet på på nya jobbet som Vice President och Food and Beverage Director på Gothia Towers och Svenska Mässan.
Du har hunnit jobba i några månader nu – hur känns det?
– Det är väldigt spännande och utmanande. Gothia Towers och Svenska Mässan är så mycket mer än vad man ser vid ett första besök.
Har det levt upp till dina förväntningar?
– Mer än så.
Du är restaurangdirektör men sitter även i Svenska Mässan koncernens ledning. Berätta!
– Min titel på engelska är ju Vice President och Food and Beverage. Jag ansvarar för all mat och dryck inom hela koncernen – både Gothia Towers och Svenska Mässan. Det innefattar alla våra publika restauranger samt all mat som serveras i samband med mässor, banketter och kongresser. Så det är väldigt stora volymer. Mat och dryck har stor betydelse för våra gäster och kunder och är en viktig del av vår fortsatta expansion. Därför har man valt att lyfta upp min tjänst i koncernledningen.
Hur funkar det?
– Det finns en väldigt stor potential i mat och dryck. När det gäller stora kongresser och möten är just mat och dryck en stor och viktig del. Mat har också blivit en reseanledning i sig och en flödesskapare.
Gothia Towers och Svenska Mässan var det hotellföretaget som växte snabbast förra året. Hur ska du göra för att hålla den kursen?
– Jag ska bland annat förtydliga, förädla och utveckla våra nuvarande koncept. Sen ska vi så klart skapa fler spännande koncept i samband med vår fortsatta tillväxt.
Hur förädlar man ett koncept?
– Vi tittar på hur de fungerar idag. Vilka begränsningar och möjligheter ser vi och utifrån det så lägger vi en plan för hur vi går vidare. Det handlar som sagt om att utveckla, förädla eller förtydliga. Eftersom vi har så många publika restauranger under ett tak ska vi se till att alla komplettera varandra, inte konkurrerar. Vi erbjuder idag allt från den lite enklare vardagsmaten till en matupplevelse på högsta nivå och vi ska se till att det blir ett ännu bredare och även lite mer nischat utbud.
Vad vill du förändra med Gothia Towers?
– Det handlar inte om att komma hit och förändra högt och lågt. Jag har väldigt många kompetenta kollegor som jag har stor respekt för och tillsammans ska vi utveckla det vi har och skapa nytt. Vi ska se till att det är fortsatt fokus på gäster och hög kvalitet i hela vårt utbud.
Vilken är din största jobbutmaning?
– Den största för oss är faktiskt bygget av Västlänken och hur vi ska se till att utnyttja den eftersom den kommer vara precis utanför vår entré. Vi måste se hur vi ska göra för att docka ann till den. Att vi nyttjar det till vår fördel och att det sker i samklang med stadens utveckling.
När har du som roligast på jobbet?
– Det går inte att svara på. Grundkänslan är bra och då blir det roligt. Jag gillar att stå inför stora utmaningar och det är nog därför jag söker mig till företag som är i utvecklingsfas. Jag ser det mer som möjligheter. Tillväxt och expansion – det tycker jag är roligt.
Vad har du kunnat ta med dig för kunskaper från dina tidigare tjänster?
– Dels har jag haft förmånen att jobba utomlands och jag tar med mig det perspektivet för att göra Gothia Towers och Svenska Mässan ännu mer internationellt. Jag har också varit med och öppnat nya restauranger och lanserat nya produkter och koncept så den kunskapen och erfarenheten har jag med mig.
Vad är din styrka som ledare?
– Jag är nog väldigt rak och ärlig och jag tror att jag är ganska tydlig och okomplicerad.
Gothia Towers och Svenska Mässan är en oerhört viktig spelare i Göteborg. Känner du någonsin press?
– Nej någon press känner jag inte. Vi har ett stort ansvar för att näringslivet i Västsverige ska fortsätta att utvecklas i positiv riktning. Det ansvaret sporrar oss och det tar vi med oss i vår fortsatta utveckling. Vi vet vad Svenska Mässan har för positiv effekt på besöksnäringen när vi har stora event och kongresser.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag försöker röra på mig så mycket jag kan och reser en hel del med min familj.
Måste du tänka på något speciellt sätt för att jobba på en anläggning som Gothia Towers?
– Nej det tycker inte jag. Jag fick den frågan även när jag jobbade i Kina. Jag tycker att det fungerar bäst om man är den man är och inte försöker att anpassa sitt ledarskap efter olika situationer Man kan inte göra om sig själv.
Du har många år i yrket och har gjort många olika saker – vad vill du mer hinna med?
– Just nu är jag ju här och Gothia Towers och Svenska Mässan har så otroligt spännande planer så jag är nog sysselsatt i många år framöver.
Vad gör du om fem år?
– Nu stannar jag här.