Annons

”Jag gillar att synas och höras”

zoom FOTO: Daniel Olsén
FOTO: Daniel Olsén
KARRIÄR. Kocken Albin Edberg har en lång meritlista som tagit honom från Jönköping, ut i världen och nu till jobbet som kulinarisk ledare på Carotte Food & Event.
Annons

Han har gått från krogen Sjön med Tommy Myllymäki via restauranger i USA och Danmark, guld i Bocuse d’Or och Kockarnas kamp till att driva egen konsultverksamhet och nu också bli kulinarisk ledare på Carotte Food & Event. Om du har en känsla av att du sett Albin Edberg överallt, blir han bara glad.

– Det finns kockar som älskar att bara få stå vid spisen och laga mat åt gästerna. Jag har varit lite tvärtom, jag gillar att också vara ute i matsalen och prata med folk och synas och höras. När någon säger ”fasiken vad du syns överallt” då säger jag ”tack”.  Det är en kvalitetsstämpel, säger Albin.

Var nyfiken och våga göra fel

Matintresset för den unge Albin började i byn Svarttorp utanför Jönköping där hans familj bodde på övervåningen i ett stort hus och hans mormor och morfar på undervåningen. Där var det alltid folk på fika, lunch och middag och det var Albins mormor som stod i köket och lagade klassisk svensk husmanskost.

– Jag började hänga med henne och sen laga mat själv också. Som sjuåring väckte jag min pappa på lördagsmorgnarna med egengjord äggröra. Det var där det började och det som alltid fascinerat mig är mötet kring mat och den där coola känslan att bjuda någon på mat, säger Albin.

Kockyrket har tagit honom till flera framstående restauranger i USA, Köpenhamn och Stockholm där han nu har sin bas och driver Edberg Mat & Inspiration och tar sig an projekt inom matlagning, konsultuppdrag, privata middagar och gör innehåll för sociala medier. Hans tips till aspirerande kockar är enkla och raka:

– Laga mycket mat, ät mycket mat, ställ mycket frågor, var nyfiken och våga göra fel. Hamnar du på ett ställe där man inte får göra fel – byt ställe.

Hur var arbetsmiljön på krogarna Per Se i New York och Manresa i Kalifornien där du jobbade?

– Det här var tio år sedan så mycket har hänt även där, men det var mycket hierarkiskt och ett starkt driv att ta sig uppåt i den hierarkin. Det var också mycket större arbetsplatser med fler tjänster, på Per Se var vi runt 20-25 personer i köket, medan snittet här hemma kanske är fem-sex personer.

Här, och på restauranger som Djuret, Omakase Köttslöjd och Tak, passade Albins främsta egenskap in.

– Ja, min absolut främsta egenskap är att jag alltid har varit bäst på att hålla käften och jobba. Jag har alltid älskat att jobba mycket, att komma först och gå sist och släcka. Jag tror aldrig jag har haft en dag då jag inte velat gå till jobbet.

Hur skulle du beskriva Stockholm som restaurangstad?

– Stockholm är en väldigt bra restaurangstad på många sätt, utbudsmässigt och kvalitetsmässigt otroligt bra. Det finns en anledning att människor reser hit för att äta. Sen kan det bli lite generiskt och ängsligt ibland. Men det är ändå fantastiskt att det finns så många krogar i en så pass liten stad. Jag ser upp till alla dem som öppnar och driftar en krog, det är mycket hårt arbete med små marginaler.

Berätta om dina nya roll på Carotte!

– Det är ett sjukt spännande företag där det händer mycket på många olika plan. Nu är det mitt att jobb att sätta mig in i de olika verksamheterna för att sedan, ihop med den befintliga personalen, få in ett nytänkt kring matprodukterna och komma med idéer. Jag ser verkligen fram emot att utvecklas tillsammans med Carotte. Jag kommer ju att fortsätta driva mitt eget bolag så min förhoppning är att vi kan lära och dra nytta av varandra.