Annons

”Jag står och stampar som en galopphäst innan vi öppnar”

zoom
KARRIÄR. Efter flera år som hovmästare på KB i Stockholm tar matsalsprofilen Anders Scharp över som ny restaurangchef på Bomans Hotell i Trosa. En plats han känner väl, som tidigare ägare av Trosa Stadshotell.
Annons

Anders Scharp och hans fru Agneta återvänder till Trosa efter 7 år i Stockholm. De sålde Trosa Stadshotell 2017 och drev det i 15 år tillsammans.

– Det känns jättebra att vara tillbaka i Trosa, även om jag och min fru egentligen ville olika saker. Jag ville bo kvar i Stockholm och pendla till Trosa för att jobba och hon ville tvärtom. Nu vann hon, men det känns väldigt bra ändå, säger Anders Scharp.

Under många år har han basat över matsalen på anrika KB i Stockholm, och hustrun Agneta är restaurangchef på Wedholms Fisk, något som hon ska fortsätta med.

– Jag har trivts jättebra på KB, och trivts väldigt bra i Melanderskoncernen. Min fru brukar säga: “Du känner varenda jäkel i Stockholm med slips”, och det stämmer. Det är mycket stammisar på KB.

Och nu börjar du som restaurangchef på Bomans?

– Ja, Kristin Boman, som äger hotellet är en vän till familjen och jag har redan under sommaren, när KB varit stängt, hjälpt henne och sommarjobbat lite. Nu blev det så att hon behövde en ny restaurangchef och då frågade hon mig. Och det är ett fantastiskt hotell, så för mig var det enkelt att tacka ja. Nu är även matsalen utbyggd, så det blir ännu bättre!

Blir det lite som att komma hem igen?

– Ja, när man har haft Stadshotellet så länge som vi hade det så lär man känna mycket folk, så det ska bli kul att träffa alla vänner och bekanta igen. Det är en ny era för mig och min fru, vi har båda passerat 60 och är sugna på något annat. Jag jagar mycket och springer i skogen och har Sörmlandsleden precis i närheten, så att flytta tillbaka till Trosa kommer bli jättebra.

Ska du sätta din prägel på matsalen nu på Bomans Hotell?

– Restaurangen är redan idag jättefin och jag är inte här för att förändra, utan vill bibehålla kontinuiteten. Men jag har jobbat med detta i 45 år och har så klart en egen vilja också. Det är några saker i matsalen som vi kan jobba vidare med och som jag vill förfina tillsammans med resten av personalen. För mig handlar det också om att stå för ett gott värdskap.

Vad innebär ett bra värdskap för dig?

– Det är att ta emot gästerna, nästan redan från parkeringen, kunna deras väg och verkligen se deras behov. Och gästernas behov är större i dag än för 30 år sedan, de har mer kunskap om mat och dryck i dag och andra förväntningar. Jag tror att man behöver ha några år på nacken för att verkligen kunna läsa folk, veta vilka skämt man kan dra, veta hur man ska presentera maten. Det handlar om rutin och erfarenhet men också ett intresse.

Är inte alla i branschen intresserade av värdskap?

– Tyvärr har ju vår bransch fortfarande inte ett jättebra rykte, och många hamnar på krogen innan man bestämt sig för vad man vill göra, eller samtidigt som man pluggar. Man ser det lite som restaurangtjänstgöring, ungefär som när man gör lumpen. Och bland dem kan man förstå att de inte har värdskapet som sitt kall. Jag tror att gästerna också känner av om det är äkta eller inte.

Gillar du mötet med människor?

– Ja, det är det roligaste jag vet. När klockan närmar sig 18 är det som att ridån snart ska gå upp inför en ny teaterföreställning. Och jag känner fortfarande nervositeten varje dag, jag står och stampar som en galopphäst innan och blir nog ganska odräglig den där sista kvarten, haha. Men det är en bra känsla, man vill ju överträffa gästernas förväntningar.

– Och i och med att Bomans har så gott renommé och ständigt får så mycket bra betyg så ökar ju förväntningarna. Men jag är redo, jag kan stå bakom min pulpet tills jag blir 75 år!

Varför tror du att Bomans är så populärt?

– Familjen Boman har drivit detta i över 30 och Kristin som äger det i dag gör det med sådan kraft år efter år. Hon förnyar och bygger ut och håller hela tiden allt så som hon vill ha det. Det är unikt och egensinnigt och inte likt något annat, och det är nog en förklaring till varför det går så bra. Hon har en tanke med allt; från blommor till spellistor för morgonen och för kvällen, till hela inredningen. Det är som ett 5-stjärnigt hotell. Det ligger också 45 minuter från Stockholm, väldigt vackert vid vattnet, så det är ett utmärkt utflyktsmål och konferensmål.