Annons

”Nu ska vi lägga in en högre växel”

zoom Christopher Lai
Christopher Lai
KARRIÄR. Bjertorp Slott i västgötska Kvänum har fått en ny Food and Beverage Manager. Christopher Lai, tidigare vinnare av Kock-VM med en Michelinstjärna i bagaget, är redo att lyfta matupplevelsen till nya höjder.
Annons

Christopher Lai började sitt nya uppdrag redan i våras och har under de senaste månaderna lärt känna slottet, köket och personalen.

– Ja, nu börjar jag få lite koll på allting här. Jag har aldrig jobbat på ett slott tidigare och har en jättebra känsla, miljön är verkligen inspirerande.

Vad har du hunnit med än så länge?

– Jag har varit i kontakt med lokala matproducenter och fått koll på de råvaror som vi kommer att jobba med, så nu jobbar vi på detaljerna. Vi har till exempel fått in nya fina stolar till matsalen, vi ser över serveringskläderna och nya lampor är på väg in. Det handlar om att finslipa alla detaljer som bidrar till att göra Bjertorp till en helhetsupplevelse.

Det här med matupplevelser verkar vara allt viktigare för restauranger idag?

– Ja, helheten blir allt viktigare, beroende på vilken nivå man vill ligga på. Vill man till exempel ha en stjärna i Guide Michelin räcker det inte att bara laga exceptionell mat, det handlar också om serveringen, att det är ordning och reda i matsalen. Att gå på restaurang i dag är mer än bara mat på en tallrik.

Hur väcktes ditt matintresse?

– Jag har italienskt påbrå, pappa är från Italien och han har alltid haft en passion för matlagning. Jag har varit med i köket sedan jag var liten och ärvt kärleken till bra mat och fina råvaror. Jag har alltid ätit mat lagad från grunden, mycket italienskt så klart, men också svensk mat. Det italienska köket är det främsta i världen för mig, hur de tar hand om råvarorna, de har en vördnad för maten och mathantverket är så allmänt där.

Blir det italiensk meny nu på slottet?

– Nej, det blir modern skandinavisk mat men så klart med influenser från Italien och Frankrike. Maten är det som drar folk till Bjertorp, så har det varit länge, och nu ska vi lägga in en högre växel.

Hur halkade du in i restaurangbranschen?

– När jag var yngre ville jag pilot, jag kommer från en militärsläkt, men så insåg jag att man behövde sitta vid skolbänken… det var nog bättre för mig att jobba med något kreativt, jag gillade ju att jobba med smaker och själva mathantverket. Jag kom in på restauranglinjen på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg och det passade mig.

Trivdes du på restaurangskolan?

– Jag tyckte att det var roligt, men jag var extremt bråkig. Jag var klassens clown och kunde inte sitta still. Jag fick höra av lärarna att det troligen inte skulle bli något av mig. Men jag hade turen att ha en lärare som såg till att jag fick praktik på Göteborgskrogen Linnea. Där träffade jag Bengt Sjöström som var med att ta Sjömagasinet till en Michelinstjärna, och han tog mig under sina vingar och blev min mentor. Så jag kom in på Linnea som 16-åring och sen dess har det rullat på.

Är du lika bråkig idag?

– Nej, haha. Det är jag inte. Jag har inte lika mycket att bevisa och behöver inte vara clown längre. Men jag hade tur i oturen när jag hamnade på Linnea.

Du har en Michelinstjärna och har vunnit Kock VM ­– är det höjdpunkterna i din karriär?

– Det var roliga upplevelser, men allra roligast var när jag öppnade min egen restaurang Lago i Ulricehamn. Det var en finkrog där jag fick skapa det som representerar mig. Restaurangen låg vid vattnet i ett gammalt kallbadhus, så det var extremt vackert. Det gick bra, vi var med i 360 Eat Guide och jag utsågs till ambassadör för Ulricehamn. Men sen kom pandemin och det var så svårt att hitta personal, så jag fick stänga.

Hur hamnade du på Bjertorp?

– Jag råkade se bilder på slottet på Instagram och blev väldigt nyfiken. Det ledde till att jag träffade vd:n Victoria Johansson. Vi klickade direkt och sen gick det snabbt. Vi har samma kärlek för mat och dryck, det blir lätt att samarbeta då.

Har ni fler planer på gång på slottet?

– Först ut är en exklusiv jubileumsmeny för att fira att slottet fyller 110 år. Menyn består av åtta rätter, noggrant utvalda för att framhäva och hylla trakten och de lokala råvarorna. Det drar vi igång i september. Senare kommer hotellet också att addera fler hotellrum.

Bjertorp Slott ligger i Kvänum i Västergötland. Verksamheten drivs av Winn Hotel Group AB och fastighetsägare är Stenhaga Invest AB. Bjertorp är Sveriges yngsta jugendslott och stod klart 1914. Det ritades av Ferdinand Boberg, som även ritat Rosenbad, NK-huset samt Prins Eugens Valdemarsudde. Bobergs Matsal i NK-huset är döpt efter Ferdinand Boberg.