I början av 2018 kom det beskedet att skidåkning och skidskola skulle bli godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Samma sak gällde för golf och ridning. När beskedet kom hade många redan inhandlat sina säsongskort för vintern 2018, men inför kommande säsong har intresse och efterfrågan ökat, säger två av de skidorter Besöksliv har pratat med.
– Vi har inte koll på exakt hur många som har sålts, men vi märker av en stor efterfrågan, säger Tore Boström, verksamhetschef för Storklinten utanför Boden.
Det är viktigt att påminna om att förmånen finns, därför har man på Storklinten kommunicerat friskvårdsförmånen i olika kanaler.
– Vi la till exempel ut information i sociala medier och på vår hemsida, och nu har det tagit fart så det finns ett intresse, sedan är det olika hur stora summor man får nyttja beroende på hur generösa arbetsgivarna är.
För 2200 kronor, som är den vanligaste bidragssumman, får man ett säsongskort i Storklinten.
– Vi märker att gästerna tycker att detta är jättebra, och det är bra för oss eftersom en hel del som normalt sätt inte skulle köpt säsongskort gör det nu. Det gynnar oss också eftersom fler sålda säsongskort betyder fler som måste bo och äta.
Hur många friskvårdsfinansierade säsongskort han räknar med att sälja, kan inte Tore Boström svara på i dagsläget. Normalt säljer Storklinten 30 000 skiddagar på en säsong.
Ni öppnade för två veckor sedan, hur känns det?
– Det känns jättebra och vi har snö. Det har varit lite varmt i år för flera anläggningar, men nu börjar det bli kallt så vi sprutar för fullt.
Vad tror du om kommande säsong?
– Det ser bra ut, och det är jättebra om det kommer mer kyla så vi har rejält med snö för de som kommer i jul. Och försäljningen av säsongskort kommer att öka i takt med att vi öppnar.
Även i Isaberg Mountain Resort har man märkt av ett ökat intresse för att köpa säsongskort med friskvårdsbidrag.
– Vi sålde en del liftkort med friskvårdsbidrag redan i början av året, och nu har det börjat ta lite fart inför kommande säsong, säger vd Louise Söderlund och fortsätter:
– Vi märker att folk börjar förstå att de kan nyttja sin tidigare gympeng till skidåkning, golf eller ridning, så det är många som konkurrerar om pengarna.
Isaberg öppnar inte förrän till helgen då man öppnar nybörjarområdet. I takt med att kylan kommer och möjligheten att producera upp mer snö, öppnar man även de större backarna.
Även Isaberg har kommunicerat ut möjligheten till liftkort med friskvårdsbidrag i sina digitala kanaler så väl som på plats när gästen kommer.
Ser ni detta som något som kan öka intäkterna?
– Ja, det tror jag. När fler inser att möjligheten finns kommer det att ta mer fart, även om det inte blir en avgörande del av våra intäkter.
Hur känns det inför kommande säsong?
– Det påminner lite om förra året. Kallt nu i december men sedan rejält kallt i början av januari. Det har kommit snö, men inte den mängden som kom förra året innan jul. Men det kommer att bli en jättebra säsong, vi har garderat oss, säger Louise Söderlund.