Vanligtvis frodas besöksnäringen under sommarmånaderna. Men i år är läget ett helt annat och många verksamheter går på knäna. Allt fler anställda står utan jobb, och nu riskerar även tusentals sommarjobb att försvinna.
– Arbetsförmedlingen får ju in nyanmälningar om tillgängliga sommarjobb löpande och i början av året låg nivåerna på samma som både 2018 och 2019. Men från vecka 11, alltså i mitten av mars, syntes en stor nivåförflyttning nedåt i vår veckostatistik, säger Jens Sandahl, sektionschef på analysavdelningen hos Arbetsförmedlingen.
Under vecka 12–16 i år var antalet nyanmälda sommarjobb totalt 10 500, jämfört med närmare 21 000 under såväl 2018 som 2019. En halvering alltså.
– Vi såg en väldig dipp i samband med coronakrisen. Och jag gissar att även många av de tidigare utannonserade jobben inte heller kommer att tillsättas.
Kan bli ketchupeffekt
Hos Arbetsförmedlingen har man främst sett en minskning i antalet jobb inom de sektorer där människor möter människor, med andra ord besöksnäringen.
– Vi vet ju inte hur länge denna pandemi-situation pågår, men så länge som den gör det kommer dessa sektorer att vara påverkade på grund att den minskade kontakten människa-till-människa, säger Jens Sandahl.
Däremot vill han poängtera att denna situation inte är ekonomiskt strukturell, och därför kan situationen förändras till det bättre ganska snabbt.
– Jag tror att det finns potential till en snabb uppgång, folk kommer att vilja resa och träffa andra människor när viruset inte längre begränsar oss. Då kan vi nog se en ketchup-effekt. Dessutom finns det fortfarande behov av personal inom andra områden, exempelvis vården. Och när gränser stängs har gröna näringar, som bärplockare, plötsligt behov av inhemsk personal, säger Jens Sandahl.
Många utsatta drabbas
En av Sveriges största arbetsgivare när det gäller sommarjobb är Parks and Resorts. De driver både Gröna Lund, Skara Sommarland, Kolmården och Furuvik, och hade räknat med att kunna erbjuda totalt 3 350 sommarjobb i sommar. Även deras parker har drabbats hårt och om ingen av parkerna får öppna som vanligt kan det bli 3 000 jobb som försvinner i år.
– Vi har fått meddela många säsongsanställda att vi inte har något jobb åt dem för tillfället, vilket givetvis är väldigt tungt. Det är många som har räknat med att jobba under sommaren och det är en viktig källa för inkomst för dem, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts och tillägger:
– Vi vet att det kommer att gå ut över personer som redan idag står ganska långt från arbetsmarknaden, vilket givetvis är oroande.
Annika Troselius framhåller att hela besöksnäringen brukar vara duktiga på att erbjuda jobb åt de som inte har lätt att få anställning på annat håll.
– Många ungdomar får sitt första jobb hos oss och för dem brukar det vara en språngbräda ut i arbetslivet. Många har också precis som vi mångfaldssatsningar där man anställer nyanlända, personer med funktionsvariation via Arbetsförmedlingen och Samhall. Alla dessa blir lidande nu, säger hon.
I skrivandet stund har varken Furuvik eller Skara Sommarland passerat sitt öppningsdatum. På Parks and Resorts hoppas man närmast att Furuvik ska kunna öppna som planerat 16 maj.
– Dock med restriktioner, så att vi hela tiden följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Kolmården har vi redan öppnat på ett omsorgsfullt sätt för ett begränsat antal gäster, och vi hoppas att vi kommer att kunna göra samma sak även på Furuvik.
Visita vill att regeringen ska agera
Carl Johan Swanson är Visitas kommunikationschef och han berättar att så många som 25 000 sommarjobb kan försvinna.
– Det är tyvärr en direkt konsekvens av att folk inte reser, konfererar eller äter på restaurang som de brukar samt att turismen i princip har avstannat. Det råder mycket stor oro inom hela näringen och vi beräknar att så många som 25 000 sommarjobb är hotade.
– Det är väldigt tråkigt att så många människor riskerar att inte få jobba i sommar. För många är sommarjobbet det första jobbet man har och det är där man lär sig grunden i yrkeslivet, att få ta eget ansvar, passa tider och inte minst att få tjäna lite egna pengar, säger Carl Johan Swanson.
Hur kommer detta att påverka samhället – att många unga inte får något sommarjobb?
– Det vet vi inte än men givetvis är det inte bra att tusentals, ofta unga, som i vanliga fall hade haft ett sommarjobb att gå till nu riskerar att gå sysslolösa istället. Det är svårt att bedöma effekterna av det, men det finns en uppenbar social risk här.
Vad önskar ni för åtgärder från regeringen?
– Hela besöksnäringen befinner sig i ett akut läge till följd av coronakrisen. Hotellen och konferensanläggningarna står i praktiken tomma och restaurangerna har tappat en mycket stor del av sina intäkter. Det vi ser nu är att varsel och konkurser ökar. Därför måste regeringen snabbt komma med åtgärder om inte stora delar av besöksnäringen ska riskera att försvinna. Framför allt behöver företag som förlorat stora delar av sin omsättning få hjälp med kompensation för sina fasta kostnader. Det är bråttom och regeringen måste agera nu, säger Carl Johan Swanson.