Annons

30 år med Hotell Erikslund

zoom Kerstin Olsson
Kerstin Olsson
NYHETER. Hotell Erikslund strax utanför Ängelholm fyller 30 år. Det strategiska läget mellan Båstad och Helsingborg i Skåne har gjort att hotellet kan fortsätta att blomstra.
Annons

Platschefen Kerstin Olsson har varit med från början, när Hotell Erikslund AB bildades 1994.

– Men det byggdes redan på 60-talet och var först ett motell. Med läget på den skånska landsbygden precis vid E6 och E20 var det perfekt för resenärer som behövde stanna på sina resor, säger hon.

Sedan 60-talet har hotellet bytt ägare flera gånger, det har bytt namn och det har byggts om och byggts ut i omgångar.

– I 30 år har det varit Hotell Erikslund och det var fantastiskt att få fira det tillsammans med våra gäster under en vecka 2-8 september. Vi hade en jubileumsmeny i värdshuset och även 30-tema med 30% rabatt på logi, 30% på träningskort i vårt gym och 30% på våra restauranger, berättar Kerstin Olsson.

Berätta om några av milstolparna under åren.

– En milstolpe är vårt spa och träningsanläggningen som vi byggde år 2000. Vi kände att vi behövde erbjuda våra gäster något mer än bara logi och mat. I dag har vi många lokala träningskunder också, vilket är väldigt roligt.

Sedan 2020 ägs hotellet av Burgsvik Group som äger flera restauranger och hotell i Sverige.

– De köpte oss i februari 2020, precis innan pandemin, så det var en tuff start för de nya ägarna, säger Kerstin Olsson.

Med nya ägare kommer ofta nya satsningar, så även för Hotell Erikslund som de sista åren har fått en ny reception, nyrenoverat värdshus, nyfixade gästrum och även en uppgradering av gymmet.

– Det är viktigt att hålla hotellet fräscht. Dagens gäster är ute efter en upplevelse, de vill komma bort från vardagen och då måste man uppdatera.

Vilka förändringar har du sett inom branschen under dessa 30 år?

– När vi kom hit 1994 satsade vi stort på att locka bussgrupper. Vi åkte på resemässor ute i Europa och knöt kontakter. Vi hade dagligen besök av bussar från hela Europa. Den kategorin har nästan försvunnit helt, säger Kerstin Olsson.

– Busstrafiken fick oss på fötter då när vi startade och den var jättebra att ha i början. Men i dag är privatresenärer mycket viktigare för oss.

På 90-talet var det inte alls lika vanligt att privatpersoner bodde på hotell som man gör i dag. Då åkte man istället på charter utomlands, eller hyrde en stuga eller åkte med husvagn.

– Det vi har sett i år är fler gäster från Beneluxländerna. Det är lite nytt för oss, och även cykelgäster. Danskar och tyskar hör annars till den vanligaste kategorin av utländska besökare för oss.

Större frukostbuffé på hotell i dag

En annan sak som har ändrats under de 30 år som Hotell Erikslund har funnits är frukostutbudet.

– Förr ville gästerna ha frallor och småvarmt. Men nu förväntar man sig mycket mer av kakor, våfflor och pannkakor. Och vi har ju en hel avdelning för alla allergier idag. För 20 år sen hade vi nästan inga kostavvikelser på konferenserna, i dag kan det vara hälften av alla konferensgäster som har det, konstaterar Kerstin.

Nu blickar hon framåt tillsammans med de nya ägarna och det finns planer att utveckla hotellet ännu mer.

– Det är en trygghet att ha en stabil ägare och det blir roligare då att kunna blicka framåt.

På tal om trygghet. Har det varit viktigt att vara medlem i Visita?

– Det är en självklarhet att vara medlem, det är en stor trygghet att kunna få hjälp när det behövs och det har vi fått många gånger. Samtidigt är det bra att veta att Visita driver de frågor som är viktiga för oss i branschen. Vi har lokala hotellgruppsmöten här i Ängelholm där representanter för Visita är med och det ger alltid väldigt mycket, säger Kerstin Olsson.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!