Emil Årengs Facit Bar är känd för sina innovativa drinkar och cocktails och Emil själv är en av landets mest eftertraktade bartenders och drinkexperter. Svenska råvaror ligger honom varmt om hjärtat.
– Allt på Facit Bar är svenskt. All sprit och alla råvaror. Det finns ingen anledning i dag att importera något från andra länder. Till och med saltet är svenskt, och kommer från Kosteröarna. Jag tror att fler skulle behöva upptäcka det, säger han.
I sommar planerar han att resa runt till svenska bryggerier och destillerier för att smaka och uppleva svenska drycker, bland annat svenska likörer.
– Vi har ju sen tidigare svenskt vin, öl och sprit, men vi har inte haft likörer tidigare, men nu kommer de!
5 trender att hålla koll på:
1 Svenska råvaror och spritsorter
– Det finns över 100 destillerier i Sverige som gör otroligt bra sprit men också fantastiska råvaror som man kan blanda cocktails med. Det finns leverantörer som gör syror på äppelmust, hallon och lingon – ja alla svenska bär som man kan frysa in och använda i cocktails. Just nu vurmar jag för rosenkvitten, en otrolig frukt som är några lager roligare än citron och som passar perfekt i drinkar, säger Emil Åreng.
– Nu när gårdsförsäljningen ser ut att bli tillåten – tack Visita! – så kommer det att öppna upp för ännu fler svenska producenter och bryggerier. Det kommer att gynna den svenska besöksnäringen och svenska spritsorter och drycker kommer att bli mycket mer tillgängliga.
2 Isen har blivit bättre
Flera cocktailbarer har så kallade isprogram där man jobbar på olika sätt med is i sina drinkar.
– Fler och fler krogar har börjat förstå storheten med riktig is som är kompakt och syrefattig och som inte vattnar ur drinkarna. En bra stor isbit ska kunna ligga i ett glas en halvtimme utan att den smälter, menar Emil.
Förr i tiden skapade han sin egen is, men i dag är tillgången till klar och kompakt is mycket större.
– I dag förväntar sig gästerna bra is i sina drinkar, och det kan man få nu på nästan alla pubar.
3 Minimalistiska drinkar
– Många av de barer som ligger i toppen, alltså de som är bäst i landet just nu, arbetar väldigt mycket med minimalism. Och mycket av jobbet görs innan, alltså i förberedelsefasen bakom kulisserna. Det är här man jobbar med bra råvaror, och med teknik och kemi. Man håller det cleant och stilistiskt.
– Det handlar om att sätta smaker, jobba innovativt med råvaror och hålla det enkelt och snyggt.
4 Lågalkoholsdrinkar
Efter den stora alkoholfria trenden kommer nu lågalkoholstrenden där basen i en cocktail är något annat är de starkaste spritsorterna.
– Man kan till exempel använda starkvin och produkter som Vermouth som bas i sina drinkar, istället för till exempel gin. Men jag ser också att man drar ned på volymen på starkspriten och kanske bara har i 1 centiliter gin i en drink istället för 3 centiliter.
Bartendern, eller mixologen som det ibland också kallas, behöver då lägga mer krut på smakerna, eftersom man inte vill att spriten ska ta över.
– Det blir mer finstämt, lite mer modernt och lite som en symfoni, och det ställer mycket högre krav på hantverket. det ska vara en upplevelse smakmässigt, även om du har alkoholfritt.
5 Bartenderiet har utvecklats
Bilden av en Tom Cruise i filmen Cocktail där det kastas med flaskor bakom bardisken är gammal och förlegad menar Emil.
– Bartendern är så mycket mer idag och mycket av arbetet sker som sagt bakom kulisserna, jag skulle säga att man jobbar mer som kockar gör.
Under pandemin blev många svenskar sin egen hemmabartender och intresset för spritsorter och att blanda cocktails ökade.
– Fler svenskar är intresserade och mer nyfikna på bartenderi och förstår arbetet bakom. Jag skulle säga att statusen har ökat för bartenders, men det ställer också högre krav på oss, numera är gästerna mycket mer öppna för att testa nya saker och kräver högre kvalitet. Bartenderiet är i slutet av dagen att ta bra hand om gästerna.