I morgon torsdag inleds den två dagar långa kampen om vem som ska få ta hem den ärofyllda titeln Årets Kock 2019. Åtta kockar – sju män och en kvinna, ska tävla i korvstoppning och med huvudråvaror som potatis i Annexet i Stockholm.
Internationella stjärnor
Årets jury består av kockar som Adam Dahlberg, Mathias Dahlgren, Paul Svensson och Tommy Myllymäki. Men årets stora stjärnor heter ändå Ana Roš och Elena Arzak, som bjudits in som gästdomare till finalen.
– För mig är det inspirerande att se unga kockar, jag får en energikick av det. Och även om min matlagning är väldigt annorlunda jämfört med den svenska kan jag få idéer till exempelvis nya uppläggningar, säger spanska stjärnkocken Elena Arzak till Besöksliv.
Tre stjärnor i Guide Michelin
Elena Arzak växte upp i köket till Restaurang Arzak i San Sebastian, en av pionjärerna inom baskisk fine dining. Restaurangen fick internationell berömmelse under pappa Juan Mari Arzaks ledning och har haft tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. De senaste åren har Elena tagit över mer och mer, även om den i dag 77-årige Juan Mari fortfarande arbetar.
2012 utsågs Elena till världens främsta kvinnliga kock.
Elena Arzak har besökt Sverige flera gånger, bland annat för att sitta med i juryn till Årets Kock 2012 och 2013. Inför årets Sverigebesök säger hon att det var lätt att tacka ja ännu en gång, trots att hon får oräkneliga förfrågningar och inbjudningar varje år.
– Årets Kock är en tävling med väldigt varm och fin atmosfär. Jag minns att alla var så stolta över att vara där. Jag känner mig väldigt hedrad över att få vara med igen.
Chans till ny inspiration
Även Ana Roš, som driver restaurang Hiša Franko i Slovenien, och som hamnade på plats 38 när världens främsta restauranger utsågs 2019, ser Årets Kock som en chans till ny inspiration.
– Jag ser fram emot att få se nya tekniker och unga kockar. Jag är säker på att jag kommer att lära mig något nytt under den här resan.
Som ung var Ana Roš en framgångsrik alpinskidåkare och tävlade för det slovenska juniorlandslaget. Senare studerade hon till diplomat och hade en internationell karriär utstakad.
Bytte bana med kärleken
Men så mötte hon kärleken Valter Kramar, vars föräldrar drev värdshuset Hiša Franko nära den italienska gränsen i nordvästra Slovenien. När de bestämde sig för att gå i pension tog Ana och Valter över restaurangen.
Valter blev restaurangens sommelier och Ana tog så småningom över köket, trots att hon inte hade någon tidigare restaurangerfarenhet.
Sedan dess har Hiša Franko utvecklats till en av världens främsta restauranger.
För några år sedan utnämndes Ana Roš till världens bästa kvinnliga kock. För både Elena och Ana innebär Sverigebesöket också att de får återse en god vän.
– Elena var en av de första kockarna som lyfte fram mig, säger Ana. Vi har känt varandra i drygt 15 år och har mycket gemensamt: vi delar samma passion, har samma typ av bekymmer, försöker både balansera jobb med familjeliv och jobbar både i en mansdominerad värld. Jag ser fram emot att få träffa henne igen, och dessutom i Sverige – vad mer kan man önska sig?
Detta är ett utdrag ur en längre intervju i nummer 5 av magasinet Besöksliv.