På fredag denna vecka invigs Culinary Olympics i Stuttgart, och med ett starkt självförtroende efter ett guld i Culinary world cup 2018, räknar Svenska kocklandslaget med ytterligare en pallplats – högst upp.
– Efter world cup vet vi vad som krävs för att vinna, och har gått in med den träningsmängd som behövs för att vinna, och med den kapaciteten vi har är allt annat än guld ett misslyckande, säger lagkapten Fredrik Andersson.
Hur ska ni vinna – vad är utmärkande för den svenska kapaciteten?
– Genom att jobba tillsammans som ett lag. Alla delar är lika viktiga och vi har jobbat med ”laget” som en helhet sedan januari 2019. Vi har många starka individer som tillsammans kommer göra oss till segrare.
Det är mindre än en vecka kvar till tävlingen, hur känns det?
– Det känns lugnt och harmoniskt, vi körde en sista träningsdag i början av förra veckan och levererade som att det var en tävling på riktigt. Sedan är det alltid småjusteringar som görs på slutet, men vi har bra koll på läget.
Ni har arbetat efter temat ”Closer” – vad det betyder rent praktiskt?
– Mycket handlar om att vi har jobbat stenhårt med att komma närmare råvaran. Vi har varit ute hos leverantörerna och producenterna, och vänt och vridit på råvarorna för att kunna visa upp det bästa från det svenska skafferiet – något vi generellt är lite dåliga på. Genom detta har vi också haft möjlighet att bygga upp väldigt fina relationer med dem.
Vilka har varit de största utmaningarna under träningsperioden?
– Träningsperioden har varit kortare än vanligt så det har varit ett tufft schema med två träningsdagar i veckan, men vi har en väldigt tajt grupp så det har inte har bara inneburit nackdelar.
Vad blir tuffast under själva tävlingen?
– Det är tajmingen i allt. Vi har tränat efter riktlinjer, men havererar tidsschemat och vi till exempel skulle börja montera för tidigt och serveringarna får stå, blir de jättetråkiga. Samtidigt är vi vana att tävla och har blivit duktiga på att hitta lösningar, så jag känner mig trygg.
Ni tog guld i Culinary world cup, hur mycket svårare är Olympics?
– Det är mer kompetenta domare som är hårdare över lag, om än på ett rättvist sätt. Bara attityden på plats är hårdare och man blir betydligt mer granskad. Men det är en fördel för oss för vi jobbar väldigt rent och snyggt.
Momentet Chef´s Table, är nytt för i år och ersätter det tidigare Kalla bordet (som var ett upplägg där maten som tillagas kapslas in i gelé utan att ätas reds anm), något ni har kämpat för länge. Hur känns det?
– När vi började jobba med Chefs table visste vi inte hur vi skulle attackera uppgiften, det fanns inga riktlinjer, bara att det skulle vara sju serveringar till tolv gäster, och vi har fem timmar på oss. Vi bestämde oss för att tänka nytt, och göra vår grej som vi tror att det ska göras, och hoppas att domarna gillar det. Vi hopas på att få till en levande servering med god mat.
– Det var bra att det kalla bordet försvann, att år 2020 slänga mat som man kapslat in i gelé är hål i huvudet, det hade känts helt fel att göra det.
Vad skulle ett guld i Culinary Olympics betyda för kocklandslaget?
– Fantastiskt mycket, för nu har vi verkligen satsat på att visa upp allt fantastiskt vi har i Sverige från norr till söder, så för hela produktionsledet skulle det vara en ynnest att få stå på pallen. Det skulle betyda allt, vi är väldigt duktiga.