Annons

Allt fler checkar in med hund

zoom Hotellgäst och Mikaela Björkander, marknadschef på Scandic Hotels Sverige. Foto: Pressbilder
Hotellgäst och Mikaela Björkander, marknadschef på Scandic Hotels Sverige. Foto: Pressbilder
NYHETER. Antalet incheckade djur på hotellkedjan Scandic Hotels har ökat med 15 procent under 2023 i Sverige – och i norr är de flest.
Annons

Under pandemin var det många som skaffade husdjur samtidigt som resandet inom Sverige ökade. Hundägaren blev en målgrupp som ökade markant även för besöksnäringen.

– Redan innan pandemin hade vi tusentals husdjur på våra hotell året runt. Men vi såg tidigt att här kommer det finnas ett stort intresse då man inte vill lämna sitt husdjur under semestern. I och med det öppnade vi upp för att fler kan ta hunden med sig till våra hotell, med bland annat fler rum för husdjur, säger Mikaela Björkander, marknadschef på Scandic Hotels Sverige.

Fler reser med djur

I och med den så kallade Sverigeeffekten, att folk reste mer i Sverige, var det också självklart att ta med sig sin hund på resan.

– Under 2022 checkade över 30 000 husdjur in på våra hotell och vi ser en ökning med drygt 1 400 hittills, jämfört med samma tid förra året.

Hur ser den typiska hundgästen ut?

– Det finns ingen direkt typisk gäst som har med sig hund. Inte typiska hundar heller, utan det är mycket olika. Men det är härligt att man kan resa enkelt med hund, oavsett om man vill hänga på hotellet eller reser för att uppleva något annat.

Hundar på hotell i norr

Det är framför allt i norr som kedjans hotell tar emot fler hundar som nattliga gäster.

– Många av våra hotell i norr ligger strategiskt bra till för en genomresa i landet. Eller i närheten av exempelvis vandring och andra utomhusaktiviteter, som gäster med eller utan hund kan vara intresserade av att uppleva. Det är till exempel enklare att vandra med hunden i skogen i Kiruna än vad det är i Göteborgs citykärna.

Det är inte bara hundar som får checka in på hotellen, även katter, fåglar och andra djur är välkomna.

– Sett till alla våra hotell är hundar vanligast förekommande, men de allra flesta husdjuren får även de ett rum för natten.

Vad har ni gjort för att de fyrbenta vännerna ska känna sig välkomna?

– Alla hundar som checkar in på våra hotell får en fin ”doggy-bag” med lite godis, påsar, vattenskål och välkomstbrev. Vi tipsar också om hundvänliga promenader och vad man ska tänka på när man bor på hotell med djur, säger Mikaela Björkander.

Läs även om nya Scandic Go som ska locka en ny generation