Mot bakgrund av att Folkhälsomyndigheten i går ytterligare skärpte sina rekommendationer, anser arrangören att det nu är en omöjlighet att genomföra arrangemanget i år.
– Det var ett tufft beslut att ta, men det är omöjligt att genomföra det här nu, säger Mia Sture, projektledare för Almedalsveckan, till TT.
Beskedet kom som en kalldusch för Gotlands besöksnäringsaktörer, även om oron för att just detta skulle hända funnits i flera veckor.
– Det är ett dråpslag inte bara för Gotlands besöksnäring utan även för Gotland i stort, som kommer få långtgående konsekvenser. Vi har i flera veckor fått samtal från företag som varit oroliga för det här, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring.
Kan man säga något om hur stor omsättning för Gotlands besöksnäring i stort som ni kommer gå miste om nu?
– Almedalsveckan omsatte totalt en kvarts miljard för några år sedan och den siffran skulle med all säkerhet varit ännu högre i år. Den omsättningen gäller dock inte bara för gotländska företag. Men förlusten i pengar kokar ner till att familjeföretag och väletablerade företag inte kommer överleva, det är det som känns tuffast nu.
Frida Ganshed lyfter att alla företag på Gotland nu går samman, det finns ett samförstånd i att alla sitter i samma situation.
– Företagarna är inte ensamma, det finns ingen konkurrens i dagsläget utan vi är alla kollegor. Vi sätter vårt hopp till att resandet kommer i gång till sommaren, men vi vet nu att från en timme till en annan att allting kan förändras. Många företags framtid kommer avgöras de närmaste veckorna, säger Frida Ganshed.
”Katastrof för oss”
Ett av de drabbade företagen är Wisby Strand, konferensanläggningen som även driver den populära strandklubben Kallis som varje sommar lockar flera tusen besökare.
– Almedalsveckan är en stor del av vår helårsomsättning, så det här är en katastrof för oss. Det kommer få enorma konsekvenser för arbetstillfällen och verksamhetens överlevnad på sikt, säger Johan Lindvall, vd för konferensanläggningen Wisby Strand och strandklubben Kallis.
Det var inget oväntat besked att Almedalsveckan inte blir av i år, säger han. Men in i det sista har han varit med och drivit på för att beslutet inte skulle fattas för tidigt.
– Men läget har förändrats så drastiskt att det här inte kom som en överraskning. Vi hade hoppats att allting skulle hinna vända till maj så att vi kunde genomföra Almedalsveckan som vanligt, men nu blir det inte så. Nu siktar vi järnet på nästa år, jag tror att behovet av en mötesplats kommer vara större än någonsin 2021.
Hur tänker ni kring era populära event på Kallis, blir det något alls den här sommaren?
– Jag vet inte. Jag tror fortfarande på en bra sommar, men det bygger på att situationen har förbättrats så pass mycket att förbudet mot folksamlingar över 50 personer hävs och att människor kan börja resa igen. Skulle det bli så tror jag otroligt nog att det här skulle kunna bli en rekordsommar, säger Johan Lindvall och fortsätter:
– Folk kommer fortfarande vilja ha semester när detta vänder, men kanske inte vill åka utomlands. Då kan Gotland bli en riktig vinnare.
Blickar framåt
Arrangörerna av Almedalsveckan blickar nu fram mot nästa år i stället.
– Vi kraftsamlar nu inför 2021. Vår ambition att erbjuda en trygg och säker mötesplats, som bygger på fysiska möten, försvinner därmed inte, säger Lisbeth Bokelund, ordförande för huvudarrangörsgruppen, i en kommentar.
Lisbeth Bokelund menar att beslutet är korrekt.
– Att ställa in årets Almedalsveckan är det ansvarsfulla beslutet att fatta i nuläget, säger hon.