Annons

Årets Kock 2024 är korad

zoom Michael Andersson är vinnare av Årets Kock 2024. Foto: Samuel Unéus
Michael Andersson är vinnare av Årets Kock 2024. Foto: Samuel Unéus
NYHETER. Michael Andersson, köksmästare på Visitas medlemsföretag Celeste, stod som vinnare när Årets Kock-finalen avslutades igår kväll.
Annons

Efter en spännande dag på Annexet i Stockholm var det till slut Michael Andersson från Stockholmsrestaurangen Celeste som kammade hem titeln Årets Kock 2024 under torsdagskvällen. 

 – Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson som nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning, i ett pressmeddelande.

Förutom folkets jubel i ett guldregn på scenen fick Michael Andersson under prisceremonin även ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor.

Konserver och koldolmar 

Tävlingsmomenten i år var en utmaning, som vanligt. De sex finalisterna tävlade i tre finalmoment som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln. 

I den första finaluppgiften stod en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk med valfria svenska råvaror på menyn. Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt.  Här skulle tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti användas på ett kreativt sätt. Den tredje och sista rätten var en hyllning till den klassiska husmanskosten – de skulle laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar. Finalisterna själva fick välja huvudråvara.

– Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen, med välgjorda rätter och intressanta tävlingsuppgifter. Alla finalister har tagit sig an utmaningarna på ett imponerande sätt. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.

Spännande final och solklar vinst

Debutanten Michael Andersson imponerade redan i kvalfinalen där han tog högst poäng och när alla delar var klara i finalen tilldelades han hela 776 poäng! På andra plats kom Tobias Arndt och trea kom Lars Niklasson. Båda tilldelades 678 poäng men Tobias fick högre matlagningspoäng, vilket avgjorde. 

Det var en spännande tävling och väldigt jämnt både under första och andra momentet, förklarar Helene Kugelberg, vd för Årets Kock.

– Michael drog iväg och det slutade med solklar vinst. Det är väldigt roligt också att Michael jobbar tillsammans med Ludwig Tjörnemo som tillsammans varit i team inför den här finalen. Det ska bli fantastiskt roligt att få jobba med Michael under året som kommer. Han känns både ödmjuk, ambitiös och är bara helt fantastisk, säger hon.

2022 års vinnare Jessie Sommarström höll även i år tv-tittarna i handen och Desirée Jaks, Årets Kock 2023 som Besöksliv följt under året, lämnar nu över stafettpinnen till en ny vinnare.