Annons

Årets kock 2024: Här är finalisterna

zoom De sex finalisterna – Michael Andersson längst till höger FOTO: Samuel Unéus
De sex finalisterna – Michael Andersson längst till höger FOTO: Samuel Unéus
NYHETER. Igår stod det klart vilka sex finalister som gör upp om titeln Årets kock 2024. En av de utvalda är Michael Andersson, kock på Celeste i Stockholm, som kammade hem högst poäng av alla.
Annons

Under tisdagen och onsdagen, 11-12 juni, tävlade 18 kockar om att bli en av de sex finalisterna som ska göra upp om titeln Årets kock. Efter rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola stod det under onsdagskvällen klart vilka som gått vidare till den stora finalen på Annexet i Stockholm den 17 oktober. De lyckligt lottade presenterades under en ceremoni på Nationalmuseum och den som fick allra högst poäng av juryn var Michael Andersson, kock på Celeste, Stockholmsrestaurangen som nyligen tilldelades en stjärna i Michelinguiden. 

– Jag har nog inte landat i det ännu men det känns helt otroligt, säger han när Besöksliv når honom under torsdagen.

Hur var tävlingsdagarna?

– De vara ganska lugna och kontrollerade ändå, alla var fokuserade på sin sak och det var en god stämning. Vi är alla kollegor i grunden och har stött på varandra genom åren.

Vilka var de största utmaningarna och vad var roligast?

Jag tror det är väldigt individuellt vilka utmaningar man brottas med, men generellt tror jag de flesta komplicerar det för mycket istället för att gå på den första magkänslan. Roligast för mig personligen var att komma vidare och få göra den här resan. Men förutom det är det att känna att man kunnat leverera något bra och kan vara nöjd. 

Blir det mycket förberedelser inför höstens final?

Ja, det kommer det att bli. Det kan handla om allt från utrustning till att öva råvarukorgar och planera smakbilder. Men egentligen handlar det bara om att jobba på, säger han.

Under kvalfinalen bestod juryn av några av branschens mest etablerade kockar, under ledning av Jonas Dahlbom. Efter de två tävlingsdagarna var alla överens om att nivån i år varit hög.

– De sex finalisterna håller absolut toppklass och det ska bli intressant att se vad de hittar på i finalen. Att idag få bevittna hur de behandlar råvarorna och får fram olika unika smaker i sina rätter är väldigt imponerande. Det märks att de lagt ner sin själ i matlagningen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!